Vox populi o suđenju generalima: Oni koji su krivi, nisu živi

BILI hrvatski generali osuđeni ili ne, oni će za većinu Hrvata predstavljati ikone Domovinskog rata i heroje. Još je jedna stvar sigurna, Ivan Čermak i Mladen Markač ovih će dana ostati u sjeni po mnogima karizmatičnog Ante Gotovine. Tako je bilo dosad, tako će i biti. Reakcije velikog dijela hrvatskih građana jednake su kao i prije nekoliko godina: Ante Gotovina je nevin.

Bivši francuski legionar i junak ljubavnih maštarija Sinaje Bui Šimunović postao je prvo lice suđenja generalima, pa tako rijetko tko govori o suđenju trojici. Na spomen Oluje, većina spominje samo jednoga. A taj jedan po njima je nevin. Početak suđenja potaknuo je ionako bezvremensku raspravu o imidžu Gotovine - heroj ili zločinac.
 
Neki od Indexovih forumaša ovih dana tako na "Ante Gotovina je heroj/profesionalni vojnik", repliciraju: "Da je profesionalni vojnik, bi li bježao pred Carlom del Ponte?". Mišljenja su podijeljena i oko snimaka koje je obrana Gotovine predočila Haškom tužiteljstvu kao dokaz. Jedan od njih je i onaj koji datira od 6. kolovoza 1995. godine, a na kojemu Gotovina urla na svoje podređene zbog pljačke i kaosa koji je nastao u Kninu neposredno poslije ulaska hrvatskih snaga u "glavni grad" tzv. Republike Srpske Krajine. Neki snimak vide kao Generalovu oslobodilačku kartu, dok se drugi pitaju "tko ga je režirao, Vrdoljak ili Sedlar".

U razgovoru s ekipom Video Indexa koja je danas provjerila kako diše Zagreb po pitanju generala, sugovornici su optimistični i nadaju se oslobađajućoj presudi, a neki su rezignirani pa poručuju: "Oni koji su krivi, nisu živi".

> "Generali su znali za zločine počinjene u Oluji"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> "Ne postoje nikakvi dokazi da je hrvatska vlada Srbima prijetila genocidom"

B.S.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara