Fijasko Generala, Vrdoljakovoj producentskoj tvrtki blokiran račun

Fijasko Generala, Vrdoljakovoj producentskoj tvrtki blokiran račun
Foto: Index/Pixsell/Dusko Marusic/HRT

KIKLOP film, tvrtka koja je producirala seriju i film General, trenutno je u blokadi pa mu zbog toga, kako neslužbeno doznajemo, Hrvatski audiovizualni centar ne može isplatiti zadnju tranšu od ugovorenih 4,2 milijuna kuna, a ona iznosi nekih 250 tisuća kuna.

HAVC nas je izvijestio i da je "provjera završnog financijskog izvješća za proizvodnju dugometražnog igranog filma General redatelja Antuna Vrdoljaka u završnoj fazi". Kiklop film je, prema neslužbenim informacijama, opravdao dostavljene račune.

>> Serija General je neopisiv trash, ali to je tek dio problema. Gdje je novac?

Vrdoljak u odgovoru Indexu: Ne radite nepotrebnu aferu

Tvrtka je u vlasništvu oca i sina Antuna i Andrije Vrdoljaka, koji je i njezin direktor. Na upit o blokadi kratko nam je odgovorio: "Račun je blokiran zbog kratkoročnog kredita kod jedne poslovne banke u stranom vlasništvu. To nema nikakve veze s raspolaganjem javnim novcem, niti je predmet interesa javnosti. Stoga očekujem da ne radite nepotrebnu aferu", napisao nam je u mailu Andrija Vrdoljak.

A mi ne radimo nepotrebnu aferu, niti bismo se bavili poslovanjem tvrtke Kiklop film da nije producentica filma i serije na koje je utrošena vjerojatno rekordna količina javnog novca. Samo je HAVC platio 4,2 milijuna kuna, dok se Hrvatska radiotelevizija, zahvaljujući ponajprije angažmanu tadašnjeg vršitelja dužnosti, glavnog ravnatelja Siniše Kovačića, obvezala za film izdvojiti 9,6 milijuna kuna. Film su podržali Grad Zagreb s 1.799.999 kuna, zatim Ministarstvo obrane koje nam nije znalo odgovoriti koliko je točno novaca dalo jer ljubav za domovinu nema cijenu, razne jedinice lokalne samouprave, Hrvatska elektroprivreda sa 600 tisuća kuna...

>> Zagreb na Vrdoljakova Generala spiskao 1,8 milijuna naših kuna, MORH mulja

Mnogi su ih pokušali ovršiti

Unatoč impresivnim svotama, Kiklop film imao je poslovnih problema. Index, ali i drugi mediji objavljivali su da nekim sudionicima projekta nisu isplaćivani honorari, dok su, s druge strane, tvrtke poput Turizma Petrčane d.o.o., Safety cara, Practicum Vitae te Eos Matrixa, koji profesionalno naplaćuje potraživanja, pokretale postupke ovrhe protiv Kiklop filma. Tvrtki je i proteklih godina račun povremeno bio blokiran, a aktualna je blokada, prema podacima iz poslovnih servisa, započela 5. ožujka.

>> Navojec otkrio Indexu: Vrdoljak nam duguje novac za Generala, idemo na sud

General se, očito, nije ispostavio rentabilnim kako se očekivalo, a serija se pokazala kao rijedak promašaj čije su apsurdne scene i nevjerojatni dijalozi tjednima bili prava poslastica ljubiteljima trasha. I to unatoč povelikom budžetu, barem za standarde hrvatske filmske produkcije.

>> Roso podivljao zbog Generala: "Vrdoljak nas je prikazao kao debile"

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara