Vrhovni sud odbio žalbu Uskoka: Sanader uskoro na slobodi!

Foto: Damjan Tadić / Cropix

VRHOVNI sud odbio je žalbu Uskoka na odluku Županijskog suda da se Ivu Sanadera pusti da se brani sa slobode uz jamčevinu.

Bivši šef HDZ-a tako bi trebao izaći iz Remetinca kroz nekoliko  dana. Potvrdio je to glasnogovornik Vrhovnog suda Dražen Tripalo.

Sanader će moći iz Remetinca onda kada Županijski sud uknjiži hipoteke na imovinu njegovih prijatelja u visini 12,4 milijuna kuna. Naime, braniteljski tim Ive Sanader već je uplatio iznos od 300.000 eura jamčevine, a predani su unaprijed i ovjerene izjave njegovih prijatelja da država može upisati založna prava na nekretnine. Predana je i  dokumentacija o vrijednosti nekretnina kao i zemljišno-knjiški izvadci.

Također, Sanader će još jednom izaći pred Županijski sud gdje će morati obećati da neće bježati.

Podsjetimo, optužno vijeće Županijskog suda donijelo je odluku da se produžuje istražni zatvor Ivi Sanaderu, ali je istodobno taj istražni zatvor zamijenjen jamčevinom u iznosu od 12,4 milijuna kuna.  Ustanovljene su i mjere opreza - Sanaderu se oduzima  putovnica, a svakog se prvog ponedjeljka u mjesecu mora javljati sucu istrage.

"Vjerujemo da će Sanader biti na slobodi već danas ili sutra"

"Još ništa ne znamo, ali očekujemo pozitivan rasplet. Vjerujemo da će Sanader biti na slobodi već danas ili sutra", rekla je Jadranka Sloković novinarima nakon što je završeno jutrošnje ročište u procesu protiv Sanadera.

Prodanović je dodao kako će možda proći još nekoliko dana prije nego se razriješe sve sudske zavrzlame, ali odluka Ustavnog suda na kraju se mora ispoštovati.

Peripetije oko odluke sudova

Podsjećamo, Ustavni sud je odlučio da više ne postoje osnove da se Sanadera zadržava u pritvoru, te prihvatio ponuđenu jamčevinu od 12,4 milijuna kuna. Sanader je na slobodi trebao biti najkasnije do ponedjeljka ujutro, no sve se zakompliciralo zbog podnesenih žalbi i podizanja optužnice za Fimi-mediju.

Tužiteljstvo je, naime, priželjkivalo da Sanader ostane iza rešetaka, ali od samog početka bilo je sasvim jasno da će se odluka Ustavnog suda morati provesti. Naime, pokretanjem optužnice za Fimi-mediju nisu se stvorile nove okolnosti zbog kojih bi Sanaderu ponovo određen istražni zatvor, a sada kad je Vrhovni sud odbacio sve žalbe nema više prepreka da Sanader izađe iz Remetinca.

Obrana je, pak, tražila da se ukine odredba da Sanader ne može napuštati Zagreb i umjesto toga da se uvede mjera redovitog javljanja policiji.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara