Vrijedi li Žužul Sanaderu milijardu kuna?

Vrijedi li Žužul Sanaderu milijardu kuna?

HRVATSKA stranka umirovljenika dovela je premijera Ivu Sanadera u nezavidan položaj. Ako ne dobiju jamstvo da će umirovljenici dobiti milijardu kuna za usklađivanje mirovina s plaćama, zastupnici HSU-a neće podići ruku za prijedlog državnog proračuna. Tri umirovljenička glasa bit će presudna i za izglasavanje nepovjerenja ministru Žužulu.

"Bilo bi nezgodno da tih milijardu kuna uzimamo s drugih stavki", pojasnio je danas u Saboru HSU-ov zastupnik Dragutin Pukleš, naglašavajući da će za prijedlog proračuna umirovljenici glasovati ako od Vlade dobiju jasno jamstvo da će se novac za usklađivanje mirovina osigurati tijekom iduće godine, bilo rebalansom, bilo na neki drugi način.

Pukleš je otvoreno rekao da HSU neće podnositi amandman, jer smatraju da je stvar Vlade i resornog ministarstva gdje će u proračunu pronaći novac koji traže.

Nakon što su umirovljenici jasno progovorili o svojim željama, njihov koalicijski partner HDZ i premijer Ivo Sanader stavljeni su pred gotov čin. Stranka Vladimira Jordana, koja je mnoge iznenadila priklonivši se nakon parlamentarnih izbora HDZ-u koji je hrvatske umirovljenike doveo na prosjački štap, čini se došla je na svoje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O tri zastupnička glasa HSU-a ovisit će kakav će biti rasplet afere Žužul, o čemu bi u Saboru trebali raspravljati u četvrtak, ali i kako će proći ovogodišnji prijedlog proračuna. Prijedlog proračuna za 2005. godinu pred zastupnicima će se naći u srijedu.

Uz potporu HSU-a oporba bi imala 78 glasova, jedan više od broja glasova dovoljnih za izglasavanje nepovjerenja ministru vanjskih poslova Miomiru Žužulu.

Na premijeru Ivi Sanaderu je da odluči da li mu ministar Žužul, koji je preživio nekoliko afera, vrijedi milijardu kuna.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara