Rakar: Vrijeme Mosta je prošlo, a HNS neće preživjeti sljedeće izbore

Rakar: Vrijeme Mosta je prošlo, a HNS neće preživjeti sljedeće izbore

Screenshot: N1

KOMUNIKACIJSKI stručnjak Marko Rakar komentirao je mogućnost novih prijevremenih izbora u programu N1 televizije.

Rakar smatra da je nakon godišnjih odmora vrijeme da HDZ vrati usluge i ispuni obećanja koja je dao političkim partnerima, ali ne misli da će se iz toga izroditi kriza vlasti. Što se tiče sukoba s HNS-om oko ploče u Jasenovcu, smatra da će premijer Plenković minimalizirati priču.

"On sigurno neće biti impresioniran time, on će minimalizirati priču, pokušat će se sastati sa svima, neutralizirat će temu do razine dosade. Problem je u tome što HDZ na čelu s Plenkovićem treba biti desni centar, ali članstvo HDZ-a, uključujući Mohikance poput Bošnjakovića i Brkića stranku guraju u taj nacionalistički desni kut i oni sami svojim ponašanjem ugrožavaju stabilnost Vlade. To rade zato što misle da mogu i smiju, ali dugoročno je to štetno i za HDZ i za državu u cjelini", rekao je Rakar.

HNS-a neće biti nakon sljedećih izbora

HNS je, smatra, umro prije tri mjeseca i samostalno ne bi preživio izbore.

"Kao politički faktor vrijede do kraja ovog mandata, nakon toga ih više nema", kaže.

Što se tiče ministrice obrazovanja, Blaženke Divjak, Rakar nije siguran hoće li imati snage napraviti promjene zbog kojih je dovedena na čelo ministarstva.

"Ministrica nije političarka, ona je iz stručne javnosti povučena u Vladu i koliko će uspješno ili neuspješno plivati unutar toga, teško je za reći. Ja razumijem njezinu poziciju, ali kroz istupe svih oko kurikularne reforme, vidi se da nema nikakvog kompromisa. Stvar će se peglati točno onako kako se radila i dosad i teško da će tu biti nekakvih promjena, a hoće li ministrica imati dovoljno karaktera da tome stane na kraj i istupi, to ćemo tek vidjeti", govori Rakar.

Odlazak ministrice Divjak vjerojatno bi značio i pad Vlade, ali ona nije jedini član Plenkovićeve Vlade koji je problematičan, tu si u Kujundžić i Marić, smatra Rakar.

Agrokor

"Što se tiče Agrokora, mi ćemo negdje krajem rujna početi dobivati revizorska izvješća, morat će predati izvješće za 2016. godinu, znat ćemo koliko je Agrokor dužan. Ta je priča solidnim dijelom ograđena, ne vjerujem da će se to pretvoriti u masovnu reakciju na tržištu, ne vidim potencijal, ali Agrokor je iz sfere ekonomije ušao u solidni politički problem, kojim će se trebati ozbiljno baviti", kaže.

Uz Agrokor, za Rakara je veliki problem Plenkovićeve Vlade i ploča u Jasenovcu i pitanje arbitraže sa Slovenijom.

Mogućnosti za novo preslagivanje ne vidi.

"Mislim da je HDZ ispucao apsolutno svaku moguću kombinaciju i da tu nema više neke druge šanse. U politici je teško i opasno reći nikad i nemoguće, ali mislim da je pitanje ima li Plenković danas većinu. Poziciju čini 5-6 stranaka, nezavisni zastupnici, to je jato pačića koje je nemoguće držati na hrpi. Nasreću, ne izglasava se povjerenje Vladi svaki dan pa ne znamo u kakvoj su oni poziciji ili nisu", rekao je Rakar.

Most i Živi zid

Vrijeme Mosta je, prema Rakaru, završilo.

"Mislim da su oni dijelom zbog svog nesnalaženja u politici i nejasnih stavova izgubili fokus javnosti na sebe i izgubili su uporište koje su imali. U godinu i pol nisu uspjeli ostaviti solidan trag ili pobjedu koja bi doista bila njihova. Oni su više promatrači onoga što se događalo, ali da su aktivno sami nešto napravili, to je teško reći", kaže.

Živi zid je, smatra, na rubu kapaciteta. Za poruke koje šalju biračima Rakar smatra kako imaju smisla.

"Ja ih ne bih ignorirao, smatram da će zadržati svoju poziciju ako ovako nastave , ali bazen ljudi iz kojega oni mogu pecati glasove ograničen je", govori.

Promjene u SDP-u

"SDP bi po svim parametrima morao biti druga stranka u zemlji. Oni su fragmentirani u nastupima, kakofonija glasova im nikako ne pomaže. Hoće li to uspjeti dovesti pod kontrolu ili ne, hoće li kriza unutar samog SDP-a proći vidjet ćemo", kaže.

Istražno povjerenstvo za Agrokor, na kojemu SDP inzistira vjerojatno neće napraviti ništa, smatra Rakar.

"Ne znam što bi SDP dobio i da se osnuje to povjerenstvo", kaže on.

Prijevremeni izbori

"Meni je teško reći, po ovome što smo vidjeli zadnjih dana, mislim da je to unutarnje podsjećanje na obveze i da se neke stvari isporuče, a ne dublji sukob. Ja bih rekao 40 posto šanse za nove izbore, 60 posto da ćemo ostati tu gdje jesmo", rekao je na pitanje o prijevremenim izborima.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara