Vučić najavio uvođenje doživotne kazne

Vučić najavio uvođenje doživotne kazne
Foto: EPA

PREDSJEDNIK Srbije Aleksandar Vučić najavio je u subotu pooštravanje sankcija za kaznena djela i uvođenje doživotnog zatvora za najteža kaznena djela.

Vučić je izjavio na tiskovnoj konferenciji nakon sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost kako od Europske unije očekuje potporu za pooštravanje domaće kaznene politike, ocijenivši da "ako Njemačka može imati kaznu doživotnog zatvora, zašto je ne bi mogla imati i Srbija".

On je istaknuo kako policija ima "sva policijsko-operativna saznanja za najveći broj ubojstava" počinjenih u Beogradu te da je zato zavladala panika u kriminalnim krugovima.

Vučić je novinarima rekao da će biti povećane minimalne i maksimalne kazne te da se država opredijelila za drastično povećanje kazni za sva kaznena djela nasilnog ponašanja, uz uvođenje doživotne kazne zatvora za najteža djela poput nasilja u obitelji, silovanja, pedofilije ili ubojstava djece.

Kampanja roditelja djevojčica

Kampanju za uvođenje doživotne kazne za ubojstva djece već dvije godine u Srbiji vodi Zaklada Tijana Jurić na čijem je čelu Igor Jurić, otac 15-godišnje djevojčice iz Subotice koja je nestala krajem lipnja 2014., a 12 dana kasnije nađena je mrtva na smetlištu.

Zaklada je osnovana godinu dana kasnije s ciljem da preventivnim djelovanjem i edukacijama poboljša sigurnost djece i sačuva uspomenu na tragično nastradalu djevojčicu. Prvi korak u kampanji bila je peticija za izmjene Zakona o policiji, nazvana "Tijanin zakon".

Vučić je, naglasivši da je uvažen prijedlog Tijaninog oca, na današnjoj tiskovnoj konferenciji naveo primjere kaznene politike u Srbiji i najčešće izricane kazne za određena kaznena djela, ocijenivši da se radi o "blagoj kaznenoj politici", a zbog prijedloga o pooštravanju sankcija, zahvalio je premijerki Ani Brnabić i ministrima policije Nebojši Stefanoviću i pravde Neli Kuburović.

Odgovarajući na pitanje o eventualnoj sprezi pravosuđa i kriminala, Vučić je rekao da je "99 posto sudaca časno i pošteno", ali da "u svakoj profesiji ima kukolja".

On je najavio da će sustavne mjere protiv kriminala i korupcije biti objavljene za dvadesetak dana.

"Pokazat ćemo da je država jača. Zgazit ćemo ih pravno, kako priliči pravnoj državi", poručio je Vučić. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara