Vučić napao EU: Međunarodni ugovori očito više ništa ne znače

Vučić napao EU: Međunarodni ugovori očito više ništa ne znače
Foto: Hina/tanjug

IZOSTANAK reakcije Europske unije na posljednje poruke iz Prištine kojima se izravno odbija poštivanje Briselskog sporazuma znači kraj međunarodnog prava, ocijenio je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u povodu poruke kosovskog predsjednika Hashima Thacija da neće pristati na formiranje Zajednice srpskih općina (ZSO).

"Vučić: Izostanak reakcije EU-a - kraj međunarodnog prava", naslov je na internetskoj stranici Radio-televizije Srbije, a ta je vijest među udarnima i na portalu agencije Tanjug.

"Ne očekujem više ništa. Ako oni (EU) nisu reagirali na to što je čovjek (Hashim Thaci) rekao da se predomislio i da neće ispuniti Briselski sporazum (i obvezu Prištine da formira Zajednicu srpskih općina) koji je sam potpisao, jer su se promijenile okolnosti – to je kraj međunarodnog prava. Više međunarodnopravni ugovori ne znače ništa", citiraju RTS i Tanjug Vučićevu ocjenu u Loznici, gdje je nazočio početku otvaranje tvornice auto-sjedala jedne američke tvrtke.

"Europska unija ponavlja poziv za primjenu svih do sada postignutih dogovora i zaključivanje pravnoobvezujućeg sporazuma o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine", prenio je Tanjug izjavu glasnogovornice iz Bruxellesa Maje Kocijančič.

Ona je, kako navodi agencija, tako odgovorila na pitanje kakva su stajališta i jamstva EU-a, kao posrednika u dijalogu Beograda i Prištine, u povodu odbijanja predsjednika Kosova da primijeni dogovor o formiranju ZSO.

Vučić je u petak poručio i da će Srbija „reagirati na ozbiljan, odgovoran, ali oštar i odlučan način“ nakon što je prethodno predsjednik Kosova u intervjuu kosovskim medijima rekao da će, ako EU nastavi s izoliranjem Kosova, razmotriti mogućnost institucionalnih akcija ili „referenduma za ujedinjenje Kosova i Albanije“.

Thaci je u četvrtak izjavio da neće dozvoliti formiranje Zajednice srpskih općina, jer bi to, kako je rekao, značilo formiranje Republike Srpske na Kosovu.

"Točno je da sam se ranije suglasio s formiranjem ZSO, ali okolnosti su se promijenile i ne možemo to dozvoliti u zamjenu za viznu liberalizaciju", rekao je Thaci. On je naglasio i da na snazi moraju ostati carinske pristojbe na robu iz Srbije i BiH, čemu se Beograd kategorički protivi i traži njihovo ukidanje kao ključni preduvjet za nastavak dijaloga.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara