Vučić u intervjuu za Spiegel Hrvate nazvao “nacističkim satelitima”

Vučić u intervjuu za Spiegel Hrvate nazvao “nacističkim satelitima”
Foto/screenshot: EPA/Spiegel

PREDSJEDNIK Srbije Aleksandar Vučić dao je veliki intervju za njemački tjednik Der Spiegel, u kojemu je nekoliko puta spomenuo i Hrvatsku.

Novinar Spiegela je Vučića pitao o tome da je nedavno s ruskim premijerom Dimitrijem Medvedovim, tijekom njegova posjeta Beogradu u listopadu, položio vijenac na kojem je pisalo “Smrt fašizmu, sloboda narodu” u trenutku dok ruski vojnici dijelove Ukrajine i Rusije drže pod okupacijom. “Nije li polaganje vijenca s tom porukom zapravo licemjerni antifašistički folklor?” pitao je novinar Vučića.

"U NDH je ubijeno stotine tisuća Srba"

Srbijanski predsjednik je odgovorio da se “nikad ne može imati previše antifašizma” i nastavio: “Srbi i Rusi su puno patili pod nacistima u Drugom svjetskom ratu, odnosno pod NDH koja je bila pod pokroviteljstvom nacista i u kojoj je ubijeno stotine tisuća Srba. Potrebno nam je još više komemoracija onih koji su ubijeni samo zato što su bili druge nacije od onih koje su se Hrvatima i ostalim nacističkim satelitima sviđale.”

Dakle, Vučić je u tom odgovoru Hrvate opisao kao “nacističke satelite”, a kasnije se u intervjuu još jednom vratio na temu Hrvatske.

Novinar ga je pitao o odnosima Srbije i Kine koje je Vučić opisao “čvrstima kao čelik”, između ostaloga i zbog toga što su Kinezi kupili željezaru u Smederevu. 

"Mislite da bi Srbiji dali 400 milijuna eura kao Hrvatskoj?"

“Ne želim slušati lekcije političara iz EU-a o našim kontaktima s Kinom jer su oni tri puta više posjetili Kinu nego ja”, istaknuo je Vučić koji smatra da prema Srbiji postoje “dvostruka mjerila”. 

“Je li se sa susjednom Hrvatskom koja je članica EU-a, postupa drugačije?” pitao je novinar Spiegela.

“Mislite li da bi Srbiji dali skoro 400 milijuna eura da se s tim novcem i s kineskim radnicima napravi most, kao što se upravo događa na hrvatskom Jadranu? Da se to desilo kod nas, vjerojatno bi me u Bruxellesu objesili”, smatra Vučić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara