Vujić: Zakon o HRT-u jamči zaštitu neovisnosti medija

MINISTAR kulture Antun Vujić danas je u odgovoru na zastupničke primjedbe iz rasprave, ponovio tvrdnje da se prijedlog novoga Zakona o HRT-u temelji na najvišim europskim standardima, te da u cijelosti jamči zaštitu neovisnosti medija.

´Ne znam gdje postoji demokratičniji model zakona. Pokažite mi ga pa će Vlada odustati od svoga prijedloga´, poručio je Vujić zastupnicima, posebno Jadranki Kosor (HDZ) koja je kritizirala odredbe o izboru Programskog vijeća HRT-a.

´U zakonu ne postoji nikakav problem oko izbora kakav je bio kod Vijeća HRT-a jer je to jedan od najvećih problema na svijetu samo kod nas, dok se u ostalim europskim zemljama to rješava dogovorom i bez posebnih kriterija´, naglasio je Vujić.

Dodao je da zakon ne ostavlja nikakve ´dvoumice´ oko izbora 11 članova Programskog vijeća, jer predstavnike civilnog društva, koji u izbor za članove vijeća dolaze na preporuku istaknutih građanskih udruga, upravo te udruge kvalitetno legitimiraju.

Na prijedlog da se članovi vijeća biraju u Saboru dvotrećinskom većinom, Vujić je rekao - ni o Vladi se ne glasa dvotrećinskom većinom pa zašto bi o Vijeću HRT-a.

Govoreći o zahtjevima HSS-a i HSLS-a za izmjenama predloženih prijelaznih odredbi, po kojima bi ravnatelj HRT-a na neodređeno vrijeme mogao po svojoj volji birati v.d. urednika do izbora novih urednika po novom zakonu, Vujić je istaknuo stav Vlade da se to na najbolji način pokuša riješiti.

´Svima nam je cilj u što kraćem razdoblju doći do standardnog načina izbora čelnih ljudi HRT-a, ali to nije naša već volja Sabora i predviđene procedure´, poručio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ministar je upozorio na rokove koji po zakonu moraju proteći od izbora kandidata za Programsko vijeće, njihova imenovanja i konstituiranja vijeća, pa tek tada imenovanja novih urednika.

´To nije lako brzo postići, ali se potpuno slažem da se ta procedura učini što hitnijom´, zaključio je.

Zastupnici su u pojedinačnoj raspravi uglavnom iznosili stavove i primjedbe koje su njihovi klubovi na Vladin prijedlog zakona iznosili u raspravi.

Prevladavale su kritike da se Zakon o HRT-u donosi iz političkih razloga kako bi pred izbore omogućio utjecaj vlasti na medije.

Zlatko Canjuga (HND) založio se za izbacivanje svakog političara iz Vijeća HTV-a i djelovanja na HTV.

Nezavisni zastupnik Ivo Lončar ocijenio je sadašnje stanje na HRT-u ´katastrofalnim´, a novi zakonski prijedlog ´suludim´ i ´nakaradnim´. ´Novi zakon vraća Hrvatsku 20 godina unatrag i vodi prema Beogradu, Podgorici, Tirani i Skopju, a ne prema Europi´, kazao je Lončar.

Marin Jurjević (SDP), opovrgnuvši navode da ravnatelj HTV-a opslužuje vladajuće političke elite, odnos HTV-a i politike ilustrirao je primjerom što za vrijeme finala Svjetskog prvenstva u rukometu u Portugalu komentator nije spomenuo da se tamo nalazi premijera Ivica Račan i ministri.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara