vukas: prilikom proglašenja eko-ribolovne zone bilo previše politiziranja

Predsjednik Međunarodnog suda za pravo mora Budislav Vukas ocijenio je večeras da je prilikom proglašenja ekološke ribolovne zone na Jadranu bilo previše politiziranja, a nedovoljno stručnog pojašnjenja javnosti.

"Mirnim i stručnim pristupom moralo se javnosti govoriti o prednostima, ali i o lošim stranama proglašavanja ekološke ribolovne zone", rekao je Vukas na građanskom satu koji je večeras u Umagu organizirala Udruga Gong.

Podsjetio je da je Konferencija o pravu mora rezultirala konvencijom Ujedinjenih naroda u kojoj je rečeno da svaka obalna država ima pravo proglasiti gospodarski pojas a da pri tom ne treba pitati nikoga za dozvolu ili suglasnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Pomoćnik ministra poljoprivrede i šumarstva te ravnatelj Uprave ribarstva Ivan Katavić kazao je kako Hrvatska neće imati poteškoća koristiti sadržaje ribolovnog pojasa jer je to pravo riješeno Pomorskim zakonikom. "Proglašenjem ekološke ribolovne zone dobili smo suvereno pravo na iskorištavanje, unapređivanje i očuvanje morskog okoliša", rekao je Katavić dodavši kako je proglašenjem ekološkog ribolovne zone Hrvatska na putu da stane na kraj neodrživom stanju na Jadranu.

"Proglašenjem ribolovnog pojasa Hrvatska ima miraz koji nosi sa sobom u EU jer je očigledno i Europa shvatila da se mora prekomjerno iskorištavaju", zaključio je Katavić.

(Hina) ds ln

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara