Vukovar: Ivanka Savić nepravomoćno osuđena na 4,6 godine

VIJEĆE Županijskog suda u Vukovaru pod predsjedanjem suca Nikole Bešenskog donijelo je danas nepravomoćnu presudu kojom se Ivanka Savić (78) iz Vukovara osuđuje na kaznu zatvora u trajanju od četiri godine i šest mjeseci.

Ivanka Savić proglašena je krivom što je u razdoblju od listopada 1991. do travnja 1992. u Vukovaru u skladištu poduzeća Velepromet, za vrijeme agresije i okupacije grada od strane tzv. JNA i paravojnih postrojba, prokazivala Hrvate i nesrbe koji su na bilo koji način sudjelovali u obrani grada i pružali otpor agresoru, aktivno sudjelovala u zastrašivanju Hrvata i njihovu zlostavljanju, a, iskorištavajući stanje okupacije grada, iz kuća pripadnika hrvatske narodnosti uzimala za sebe pokućstvo i druge vrijedne predmete čime je počinila kazneno djelo protiv čovječnosti i međunarodnog prava - ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

U izrečenu kaznu Ivanki Savić uračunava se vrijeme provedeno u pritvoru od 21. prosinca 1992. do 22. prosinca 1993. i od 23. listopada 2000. do 20. kolovoza 2001.

Zbog navedenih optužbi Ivanka Savić osuđena je u odsutnosti 1994. godine na osam godina zatvora na Županijskom sudu u Osijeku. Sudski postupak protiv nje obnovljen je 11.

studenoga 2003. na Županijskom sudu u Vukovaru, a okrivljena se branila sa slobode.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tijekom današnje glavne rasprave Ivanka Savić pobijala je sve optužbe, a suđenje je ocijenila "političkim i nacionalističkim".

Prema njezinim riječima, ona je u vrijeme pada Vukovara 1991. bila u Veleprometu, ali, kako je kazala, nikoga nije prokazivala, niti je koga okrala.

"Sve su to insinuacije i laži", rekla je iznoseći obranu Ivanka Savić te je dodala kako je 1992. godine protjerana iz Vukovara zajedno s Hrvatima.

U završnoj riječi zamjenik županijskog državnog odvjetnika Emil Mitrovski zatražio je da vijeće potvrdi kaznu izrečenu 1994. godine na Županijskom sudu u Osijeku.

Branitelj po službenoj dužnosti Ivica Mačvanin ustvrdio je u završnoj riječi kako optužba nije uspjela dokazati niti jedno kazneno djelo za koje se tereti Ivanku Savić te je zatražio oslobađajuću presudu.

Na presudu Vijeća obrana i optužba imaju u roku od 15 dana od primitka presude pravo na žalbu.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara