Vukovar: "Predvečernji spomen"

U POVODU Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991., koji će se sutra obilježiti u Vukovaru u spomen na mnogobrojne žrtve stradale u srpskoj agresiji na taj grad, u Pastoralnom centru "Sv. Bone" održan je recital duhovne i domoljubne poezije i proze "Predvečernji spomen".

Stihove i prozu o Vukovaru prije Domovinskog rata, njegovim trgovima, ulicama i Dunavu koji protječe pored Vukovara čitali su članovi recitatorske skupine vukovarske Gimnazije, a u glazbenom dijelu programa nastupila je klapa "Jelsa" iz Zagreba koja njeguje stare pučke napjeve s Jelse.

Vukovarski župnik fra Slavko Antunović prisjetio se večeri uoči 18. studenoga 1991. kad su, kako je rekao, građani Vukovara sa strahom i zebnjom u podrumima i skloništima iščekivali ulazak agresora u njihov grad.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Svatko od nas tko se te noći zatekao u Vukovaru mogao bi ispričati svoju priču o zebnji s kojom se iščekivalo jutro 18. studenoga", rekao je Antunović.

U organizaciji vukovarskog HDZ-a večeras su u krugu vukovarske Opće bolnice i uzduž glavnih gradskih prometnica zapaljeni lampioni kao podsjetnik na žrtve agresije na Vukovar u jesen 1991.

Procjenjuje se kako je u srpskoj agresiji na Vukovar poginulo najmanje 1500 hrvatskih branitelja i civila, nekoliko tisuća osoba je ranjeno, a oko 8000 vukovarskih branitelja i civila prošlo je srpske koncentracijske logore. Iz grada je prognano oko 22.000 građana nesrpske nacionalnosti.

Na popisu zatočenih i nestalih još je više od 500 osoba iz Vukovarsko-srijemske županije od kojih se većini svaki trag gubi upravo u ratnom Vukovaru.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara