Vukovarski Hrvati negoduju zbog četiri "s" srpskih maturanata - "svršili smo sa srednjakom"

REDAKCIJI Indexa javio se jedan Vukovarac (podaci poznati redakciji) koji je između ostalog negodovao zbog toga što su maturanti vukovarske gimnazije srpske nacionalnosti, u srijedu nosili majice na čijoj je pozadini bio stilizirani natpis "svršili smo sa srednjakom".

Njemu i ostalim Hrvatima u Vukovaru natpis je posebno zasmetao jer je podsjećao na poznato srpsko "ocilo" koje se sastoji od četiri ćirilična slova "s" posložena "u križ". Svako od četiri slova ima svoje značenje, odnosno "samo sloga Srbina spašava", a u Hrvatskoj znak "ocila" kod mnogih i dan danas budi negativne emocije prema Srbima.

Kod vukovarskih gimnazijalaca pak, svaka je riječ bila ispisana na ćirilici i smještena jedna ispod druge tako da u izglednom obliku natpis nije podsjećao na srpsko "ocilo", međutim svaka je riječ počinjala slovom "s" što je kod vukovarskih Hrvata izazvalo revolt.

Osim natpisom na majicama, vukovarski su Hrvati negodovali zbog toga što su srpski maturanti pjevali srpske pjesme uključujući i "Marš na Drinu", a navodno su i skandirali "jebem ustaše ale".

Također, naš nam izvor otkriva da su Srbi "svirali harmoniku", pjevali srpske narodne i narodnjačke pjesme te su plesali "Užičko kolo". Sve ovo Vukovarci koji su preživjeli strahotu ratnih razaranja u jesen 1991., smatraju provokacijom i poniženjem hrvatskih žrtava koje su stradale u tom gradu. 

Druga strana priče

S druge pak strane, od jedne srpske maturantice doznajemo da namjera srpskih učenika uopće nije bila provocirati niti izazivati Hrvate. Kako nam je pojasnila, u Hrvatskoj se "ocilo" pogrešno povezuje sa četništvom, a u stvari se radi o simbolu Srpske pravoslavne crkve koji u povijesti srpskog naroda postoji dulje nego što je to slučaj sa četničkim pokretom.

Navedena maturantica htjela je ostati anonimna, jer - kako nam je pojasnila - prije dva dana je i sama imala problema zbog sporne majice. Kako je rekla, na dan "norijade" u Vukovaru sve je bilo u redu do otprilike 16 sati kada su došli mladići hrvatske nacionalnosti i jednog njenog prijatelja pitali zbog čega ih provocira noseći takvu majicu. Hrvatski mladići nisu čekali odgovor nego je njih više od deset, prema njenom svjedočenju, počelo šamarati srpskog maturanta.

Ostali njegovi kolege su brzo pozvali policajce koji su nadzirali proslavu srpskih maturanata okupljenih na plaži u Vukovaru. Policajci su rastjerali sukobljene mladiće te su pokušali objasniti kako se nema smisla svađati i tući oko prošlosti, međutim malo pomalo počela su povlačiti pitanja iz II. svjetskog rata, Jasenovca, Bleiburga, ustaša i partizana, svjedoči nam maturantica.

Kako nam je također rekla, kasnije kada se s bratom i prijateljem vraćala kući, slijedila su ih trojica mladića od kojih je jedan "nešto dobacivao" i pitao "kakva je to provokacija", misleći na majicu. Taj događaj na sreću nije rezultirao fizičkim sukobom, ali je maturantica među pratiteljima prepoznala jednog mladića koji ju je prije osam godina vrijeđao zbog toga što je Srpkinja.

Razgovor je zaključila riječima da se tijekom školovanja pomirila s time da će nastavu pohađati s hrvatskim učenicima, ali joj je posebno bilo teško što je kod nekih profesora primijetila da na srpske učenike gledaju drugačije nego na hrvatske, odnosno da su Srbi kod učitelja imali lošiji tretman u školi.

I.K.
Foto: Index

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara