Wall Street oštro pao drugi dan zaredom

Wall Street oštro pao drugi dan zaredom
Ilustracija: EPA

NA WALL Streetu su cijene dionica oštro pale drugi dan zaredom, jer su ulagači i dalje pod dojmom odluke američke središnje banke da će nastaviti s povećanjem kamata, premda usporenijim tempom.

Dow Jones skliznuo je 464 boda ili 1,99 posto, na 22.859 bodova, dok je S&P 500 potonuo 1,58 posto, na 2467 bodova, a Nasdaq indeks 1,63 posto, na 6528 bodova.

Ulagači razočarani odlukom Feda

Oštar pad cijena dionica posljedica je odluke Feda da će nastaviti s povećanjem kamata i u sljedećoj godini, premda nešto usporenijim tempom nego što je nedavno procjenjivao.

U srijedu je Fed, četvrti put ove godine, povećao ključne kamate za 0,25 postotnih bodova i poručio da će zbog nestabilnosti na financijskim tržištima i usporavanja rasta globalnog gospodarstva u sljedećoj godini kamate povećati u dva navrata, a ne u tri, kako je procjenjivao prije.

Poručio je također da će nastaviti sa smanjivanjem bilanci, koje su nagomilane zbog dugogodišnjeg otkupa obveznica tijekom i nakon financijske krize.

To je razočaralo ulagače koji su se nadali da će zbog slabljenja globalnog gospodarstva i inflacijskih pritisaka Fed značajnije usporiti, pa čak i prekinuti ciklus povećanja kamata i smanjivanja bilanci.

''Radi se o nastavku prodaja od prethodnoga dana. Tržište, koje je ionako pod utjecajem usporavanja rasta gospodarstava, jednostavno je pokolebano zbog cjelokupnog aspekta normalizacije bilanci Feda'', kaže Michael O'Rourke, strateg u tvrtki JonesTrading.

Probleme stvara i Trump koji traži novac za zid na granici s Meksikom

Loše raspoloženje na najvećoj svjetskoj burzi posljedica je i rizika od privremenog prekida rada dijela državnih službi jer se republikanci i demokrati u Kongresu ne uspijevaju dogovoriti oko financiranja savezne vlade u sljedećoj godini dana.

Najveći je prijepor povezan s inzistiranjem predsjednika SAD-a Donalda Trumpa da se osiguraju sredstva za gradnju zida na granici s Meksikom.

Zbog svega toga, jučer su pale cijene dionica u 10 od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa, pri čemu je najviše, 2,8 posto, potonuo energetski sektor, zbog oštrog pada cijena nafte. Blago je ojačao samo komunalni sektor.

U fokusu ulagača je i tehnološki sektor, čiji je rast godinama podržavao tržište, no posljednjih su mjeseci dionice tehnoloških divova pod pritiskom.

Zbog toga je Nasdaq indeks, koji je pun dionica tehnoloških tvrtki, u minusu 19,5 posto u odnosnu na svoju prethodnu najvišu razinu, što znači da je na korak do tržišta medvjeda.

Dow Jones i S&P 500 indeks nalaze se, pak, duboko u području korekcije, odnosno više od 10 posto ispod svojih prethodnih najviših razina.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer oštro pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,80 posto, na 6711 bodova, dok je frankfurtski DAX potonuo 1,44 posto, na 10.611 bodova, a pariški CAC 1,78 posto, na 4692 boda.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara