Wall Street pod pritiskom, pale cijene dionica

Wall Street pod pritiskom, pale cijene dionica
Ilustracija: EPA

NA WALL Streetu su burzovni indeksi potonuli oko 2 posto, zbog čega su uronili u područje korekcije, jer su ulagače zabrinuli podaci koji ukazuju na usporavanje rasta kineskog, ali i cjelokupnog globalnog gospodarstva.

Dow Jones skliznuo je 496 bodova ili 2,02 posto, na 24.100 bodova, dok je S&P 500 potonuo 1,91 posto, na 2.599 bodova, a Nasdaq indeks 2,26 posto, na 6.910 bodova.

Entuzijazam ulagača splasnuo 

Nakon nekoliko dana rasta cijena dionica, zahvaljujući optimizmu da bi trgovinski dogovor između SAD-a i Kine mogao biti postignut u roku, jučer je entuzijazam ulagača splasnuo.

Uznemirili su ih slabiji nego što se očekivalo podaci koji pokazuju da se rast kineskog gospodarstva osjetno usporava.

U studenome je u drugom najvećem svjetskom gospodarstvu promet u maloprodaji porastao po najnižoj stopi od 2003., dok je industrijska proizvodnja ojačala najsporije u posljednje tri godine jer je oslabila domaća potražnja.

„Podaci ukazuju na slabost kineskog gospodarstva, što je rezultat trgovinskog rata, a ulagače zabrinjava i krvarenje globalnog gospodarstva”, kaže Ryan Larson, direktor u tvrtki RBC Global Asset Management.

Predviđanja analitičara

Kineski mediji pišu kako vlasti razmatraju nove mjere koje bi trebale spriječiti daljnje usporavanje rasta gospodarstva.

Neki analitičari očekuju, naime, da bi se u idućoj godini rast kineskog gospodarstva mogao usporiti na 6 posto, najnižu razinu od 1990. godine, dok se ove godine očekuje rast od 6,5 posto.

Uz to, ulagači su, kažu analitičari, zabrinuti zbog očekivanja da će američka središnja banka Fed uskoro povećati kamatne stope, usporavanja rasta globalnog gospodarstava, negativnih signala s tržišta obveznica koji najavljuju približavanje recesije u SAD-u, nesigurnosti u vezi Brexita...

Zbog toga ulagače nije ohrabrio ni podatak o snažnom rastu prometa u maloprodaji u SAD-u, koji pokazuje da jačanje potrošnje i dalje podržava rast gospodarstva.

„Solidni podaci o temeljima koji podržavaju američko gospodarstvo ostali su u sjeni naznaka usporavanja rasta globalnog gospodarstva”, kaže Phil Blancato, direktor u tvrtki Ladenburg Thalmann Asset Management.

Pad cijena dionica i na europskim burzama

U cijelom proteklom tjednu Dow Jones izgubio je 1,25 posto, dok je S&P 500 pao 1,2, a Nasdaq indeks 0,8 posto.

Zbog toga su sada Dow Jones i S&P 500 indeks ponovno u području korekcije, odnosno 10 posto ispod svojih rekordnih razina dosegnutih prije nešto više od dva mjeseca.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,47 posto, na 6.845 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,54 posto, na 10.865 bodova, a pariški CAC 0,88 posto, na 4.853 boda.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara