Wall Street pao nakon Powellovih upozorenja

Wall Street pao nakon Powellovih upozorenja
Foto: EPA

NA WALL STREETU su u srijedu cijene dionica oštro pale drugi dan zaredom, nakon što je predsjednik Feda Jerome Powell upozorio da bi oporavak gospodarstva od koronakrize mogao biti spor i pozvao Kongres da dogovori dodatni paket poticajnih mjera.

Dow Jones potonuo je 516 bodova ili 2,17 posto, na 23.247 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 1,75 posto, na 2820 bodova, a Nasdaq indeks 1,55 posto, na 8863 boda.

Oštar pad tih indeksa posljedica je Powellovog upozorenja da će trebati vremena da se gospodarstvo vrati tamo gdje je bilo, „da bi oporavak mogao biti sporiji nego što želimo“.

U razgovoru s direktorom Petersona, instituta za međunarodnu ekonomiju, Powell je kazao i da će američka središnja banka učiniti što treba, ali bez daljnje fiskalne podrške to možda neće biti dovoljno da se izbjegnu velike gospodarske štete.

„Njegova je poruka da je nužan snažan fiskalni odgovor ako se žele izbjeći spori oporavak i dugoročna gospodarska šteta. Time je praktično odgovornost sa središnje banke ponovno prebacio na vladu“, kaže Shawn Cruz, direktor u tvrtki TD Ameritrade.

Powellova upozorenja pojačala su strahovanja ulagača da će oporavak gospodarstva od pandemije potrajati dulje nego što se mislilo, posebice ako Kongres ne postigne dogovor o još jednom paketu poticajnih mjera.

Svi najvažniji indeksi na Wall Streetu porasli su od ožujka oko 30 posto, zahvaljujući golemim fiskalnim i monetarnim poticajima vlasti, kao i postupnom popuštanju restrikcija povezanih s koronavirusom u mnogim zemljama, što bi trebalo oživjeti gospodarske aktivnosti.

No, u utorak je ulagače pokolebalo upozorenje Anthonyja Faucija, vodećeg stručnjaka za zarazne bolesti u SAD-u, da bi prebrzo otvaranje i popuštanje ograničenja gospodarskih aktivnosti moglo dovesti do novog vala epidemije, u kojoj je već umrlo više od 80.000 Amerikanaca.

A sporije pokretanje aktivnosti značilo bi da će oporavak najvećeg svjetskog gospodarstva biti sporiji nego što su se ulagači nadali.

„Najveća posljedica mogla bi biti ta da se dio gospodarskih aktivnosti koje smo izgubili neće nikada oporaviti“, kaže Cruz.

U svih 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene su dionica jučer pale, a najviše, više od 4 posto, u energetskom i bankarskom sektoru.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer oštro pale. Londonski FTSE indeks skliznuo je 1,51 posto, na 5904 boda, dok je frankfurtski DAX potonuo 2,56 posto, na 10.542 boda, a pariški CAC 2,85 posto, na 4344 boda. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara