Wall Street pod pritiskom oštrog pada cijena nafte

Wall Street pod pritiskom oštrog pada cijena nafte
Foto: Getty images/Guliver image

NA WALL STREETU su u petak cijene dionica pale, pri čemu je zbog oštrog pada cijena nafte pod najvećim pritiskom bio energetski sektor, dok je gubitke ublažilo jačanje trgovačkog i sektora proizvođača čipova.

Dow Jones oslabio je 58 bodova ili 0,24 posto, na 24.753 boda, dok je S&P 500 skliznuo 0,24 posto, na 2.721 bod. Nasdaq indeks ojačao je, pak, 0,13 posto, na 7.433 boda.

Najviše je jučer pao S&P indeks energetskog sektora, 2,6 posto, što je posljedica pada cijene barela nafte na američkom tržištu za 4 posto, na 67,90 dolara.

Pritisak na cijene nafte uslijedio je nakon što su Saudijska Arabija i Rusija poručile da su spremne ublažiti ograničenja u proizvodnji koja su više od godinu dana podržavala rast cijena 'crnog zlata'.

„Bio je ovo težak tjedan za tržišta nafte, a to je pritisnulo energetske dionice”, kaže Michael James, direktor u tvrtki Wedbush Securities.

Kako bi se pad cijena nafte mogao nastaviti, splasnula su strahovanja od jačanja inflacije, a time i od ubrzanja tempa povećanja kamata u SAD-u.

Zbog toga su, pak, prinosi na američke državne obveznice skliznuli na najniže razine u tri tjedna, a to je pritisnulo financijski sektor. S&P indeks bankarskog sektora izgubio je jučer 0,4 posto.

Trgovački sektor ojačao

S druge strane, trgovački je sektor ojačao 0,2 posto, a porasle su i cijene dionica proizvođača čipova, uključujući Brodacom, za 2,7 posto, i Intel, za 1,1 posto.

Tako je završio tjedan u kojem se na najvećoj svjetskoj burzi trgovalo oprezno zbog najave predsjednika SAD-a Donalda Trumpa o mogućem uvođenju carina na uvoz automobila, kao i o otkazivanju summita između SAD-a i Sjeverne Koreje.

U cijelom proteklom tjednu Dow Jones porastao je 0,2 posto, dok je S&P 500 ojačao 0,3, a Nasdaq indeks 1,1 posto.

I na europskim se burzama jučer trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,18 posto, na 7.730 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,65 posto, na 12.938 bodova. Pariški CAC oslabio je, pak, 0,11 posto, na 5.542 boda.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara