Wall Street porastao nakon nesigurnog trgovanja

Wall Street porastao nakon nesigurnog trgovanja
Ilustracija: EPA

NA WALL Streetu su u srijedu cijene dionica porasle, nakon nesigurnog trgovanja, a u fokusu ulagača bila su kvartalna poslovna izvješća kompanija i pregovori o novim poticajnim gospodarskim mjerama u Washingtonu.

Dow Jones indeks ojačao je 165 bodova ili 0,52 posto, na 27.005 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,57 posto, na 3.276 bodova, a Nasdaq indeks 0,24 posto, na 10.706 bodova.

Dan završio u plusu

Tijekom cijelog dana ti su se indeksi izmjenjivali u negativnom i pozitivnom području, no dan su ipak završili u plusu.

„Ulagači žele prihod, a ne mogu ga dobiti na tržištu obveznica, pa kupuju dionice. No, premda su indeksi ponovno porasli, čini se da su ulagači sve oprezniji”, kaže Peter Cardillo, ekonomist u tvrtki Spartan Capital Securities.

A oprezni su zbog nepopustljivog širenja koronavirusa, kojim je u svijetu dosad zaraženo više od 15 milijuna ljudi, a umrlo ih je više od 600 tisuća.

U SAD-u je u utorak prvi put zabilježeno više od 1000 umrlih u jednom danu, pa je ukupan broj žrtava tog virusa dosegnuo 142 tisuće. Predsjednik Donald Trump upozorio je da bi situacija mogla biti i gora prije nego što se poboljša.

Zabrinjavajući broj zaraženih bilježi se i u Indiji, Latinskoj Americi...

Ulagači se, pak, nadaju novim poticajnim mjerama u SAD-u, s obzirom na to da neke od sadašnjih mjera ističu krajem mjeseca, pa bi milijuni nezaposlenih Amerikanaca uskoro mogli ostati bez pomoći.

U Kongresu se vodi rasprava između zastupnika demokrata i republikanaca o novom paketu pomoći vrijednom 1000 i nešto više milijardi dolara.

„Vjerujem da će vlasti uspjeti dogovoriti nove poticajne mjere prije nego što postojeće isteku. U suprotnom, potrošnja kućanstava dodatno bi oslabila”, kaže Cardillo.

U fokusu ulagača su i kvartalna poslovna izvješća kompanija. Od 75 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile izvješća, njih oko 77 posto ostvarilo je u drugom tromjesečju veću zaradu nego što se očekivalo.

Niska očekivanja analitičara

No, očekivanja su niska. U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u drugom tromjesečju manje za 41 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Premda se očekuje oštar pad zarada i duboka recesija američkog gospodarstva, S&P 500 indeks kreće se oko 4 posto ispod svoje rekordne razine, dosegnute krajem veljače. To se zahvaljuje dosad neviđenim fiskalnim i monetarnim poticajnim mjerama, koje bi trebale podržati izlazak gospodarstva iz recesije u dogledno vrijeme.

A na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 1,0 posto, na 6.207 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,51 posto, na 13.104 boda, a pariški CAC 1,32 posto, na 5.037 bodova.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara