Wall Street porastao nakon nesigurnog trgovanja

Wall Street porastao nakon nesigurnog trgovanja
Foto: EPA

NA WALL Streetu su u četvrtak, nakon nesigurnog trgovanja, burzovni indeksi porasli pa su nadoknadili dio gubitaka od prethodnoga dana, pri čemu su najviše porasle cijene dionica u bankarskom sektoru.

Dow Jones porastao je 299 bodova ili 1,18 posto, na 25.745 bodova, dok je S&P 500 ojačao 1,10 posto, na 3083 boda, a Nasdaq indeks 1,09 posto, na 10.017 bodova.

Na samom početku jučerašnjeg trgovanja ti su indeksi bili u minusu jer ulagače zabrinjava rast broja novozaraženih koronavirusom u SAD-u, posebice na zapadu i jugu zemlje.

Teksaške vlasti jučer su zbog snažnog rasta broja zaraženih odlučile zaustaviti proces postupnog otvaranja gospodarstva.

Strah od ponovnog zatvaranja gospodarstava

Strahovanja od ponovnog zatvaranja gospodarstava pojedinih saveznih država izazvala su dan prije oštar pad Wall Streeta jer su splasnule nade u brzi oporavak od koronakrize.

No u drugom dijelu jučerašnjeg trgovanja burzovni su indeksi porasli, zahvaljujući korekciji cijena dionica nakon oštrog pada dan prije, kao i rastu cijena nafte, što je podržalo dionice u energetskom sektoru.

Ipak, najviše su, u prosjeku 3,6 posto, porasle cijene u bankarskom sektoru uoči Fedove objave rezultata godišnjih 'stres' testova, koji će pokazati koliko su banke otporne na gospodarsku krizu i odrediti kolike dividende mogu isplatiti.

Regulator banaka ublažio je pojedina pravila pa se ulagači nadaju dobrim rezultatima testova.

Najveći pad u ožujku

Zbog pandemije koronavirusa svjetske su burze polovicom ožujka pale na najniže razine u više godina. No zahvaljujući golemim fiskalnim i monetarnim poticajnim mjerama vlasti širom svijeta, od kraja ožujka do polovice lipnja nadoknadile su veliki dio prethodnih gubitaka.

Zahvaljujući tome, S&P 500 indeks sada je od svoje rekordne razine, dosegnute krajem veljače, udaljen manje od 9 posto.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,38 posto, na 6147 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,69 posto, na 12.177 bodova, a pariški CAC 0,97 posto, na 4918 bodova.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara