WHO: Zika virus narednih tjedana stiže u Europu

WHO: Zika virus narednih tjedana stiže u Europu

Foto: Hina

SVJETSKA zdravstvena organizacija objavila je kako očekuje da će se zika virus u sljedećih nekoliko tjedana proširiti na Europu. Ipak, tvrdi WHO, rizik od zaraze trebao biti nizak do umjeren.

WHO tvrdi da je velik rizik da će se virus pojaviti u područjima gdje živi vrsta komarca Aedes aegypti. Europski centar za kontrolu i sprječavanje bolesti izvijestio je kako je ta vrsta komaraca zabilježena na Madeiri u portugalskom arhipelagu te na sjeveroistočnoj obali Crnog mora (južna Rusija i Gruzija).

Prema prognozama WHO-a, Hrvatska je među državama u kojima postoji umjeren rizik od pojavljivanja zika  virusa.Umjerena je mogućnost da će se virus pojaviti u 18 europskih zemalja gdje živi druga, endemska vrsta komaraca - Aedes albopictus: Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Francuska, Njemačka, Grčka, Gruzija, Izrael, Italija, Malta, Monako, Crna Gora, Rumunjska, San Marino, Slovenija, Španjolska, Švicarska, Turska i Vatikan.

Da će se virus proširiti u ostalih 36 europskih država je niska.

WHO upozorava da je najveća opasnost od zaraze u kasno proljeće i tijekom ljeta, te kako 41 od 53 europske zemlje ima dobre kapacitete za borbu protiv virusa.

Od 18 zemalja s umjerenim rizikom, Hrvatska je četvrta na listi:Zika virus široko je rasprostranjen diljem južne i srednje Amerike, a kod djece često uzrokuje mikrocefaliju, neurološki poremećaj kod kojeg je novorođenom djetetu oštećen motak te mu je glava znatno manja. Stoga se ranije trudnicama savjetovalo da izbjegavaju putovanja u dijelove južne i srednje Amerike. Za ostale ljude velike opasnosti nema - većina zaraženih nema simptoma, a tek neki osjećaju blagu slabost, imaju osip, vrućicu i glavobolju. Ozbiljne komplikacije, izuzev mikrocefalije kod novorođenčadi, nisu uobičajene.

Europa bilježi slučajeve oboljelih koji su se vratili s putovanja po Americi, no stručnjaci su upozoravali kako komarci inficirani Zikom do Europe dolaze u avionima.

WHO apelira na sve europske države u kojima bi se virus mogao pojaviti da slijede upute kako bi se ta vjerojatnost smanjila.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara