YouTube kreće u borbu protiv lažnih vijesti i teorija zavjere

YouTube kreće u borbu protiv lažnih vijesti i teorija zavjere

Foto: 123rf

YOUTUBE će kroz nekoliko tjedana uz videozapise početi prikazivati tekstove s Wikipedije i drugih web stranica, pokušavajući na taj način suzbiti lažne vijesti i teorije zavjere, najavila je u utorak izvršna urednica tog servisa za objavljivanje videozapisa Susan Wojcicki.

Wojcicki je na konferenciji u Austinu u Teksasu prikazala model s "informacijskim znakovima", kojima će se predstaviti alternativna stajališta uz videozapise koji propituju znanost ili iznose teorije zavjere o događajima kao što je slijetanje na Mjesec.

Žele pronaći rješenje za kritike zbog objavljivanja lažnih vijesti

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Takve informacije prvo će se pojaviti na temama o kojima postoji značajan broj videozapisa.

"Ljudi će i dalje moći gledati videozapise, ali će također imati pristup dodatnim informacijama, moći će kliknuti i vidjeti ih", rekla je Wojcicki.

Nakon poziva raznih političkih zastupnika i skupina za zaštitu medija da YouTube pomogne u zaustavljanju širenja prijevara i lažnih vijesti, lani je tvrtka prilagodila svoje algoritme kako bi promovirala ono što naziva "autoritativnim izvorima".

Iako su na YouTubeu glazba i video igre mnogo popularniji, tvrtki je ove godine prioritet pronaći rješenje za kritike zbog objavljivanja lažnih vijesti i kvaziznanstvenih zapisa.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara