Za koga će se navijati u Bosni?

KAKO će utakmica Hrvatske i Turske biti prihvaćena u BiH? Hoće li utakmice Hrvatske s Turskom biti faktor koji će povezati, ili koji će razjediniti bosanske narode?

U Bosni sve po starom, pa se ni oko Europskog prvenstva ne može dogovoriti. Od tri naroda u susjednom protektoratu, svaki navija za različite reprezentacije, ovisno o nacionalnom predznaku. Tako su, po izvještajima iz BiH, bosanski Hrvati obojani u crveno (naravno, osim ako nisu usred islamskog svijeta, kao u Sarajevu, gdje su malo šutljiviji, pa navijaju po kućama), Srbi navijaju za Rusiju, a Bošnjaci za svoju islamsku braću iz Turske, čije pobjede slave kao da su njihove.

E, sad, zanimljivo će biti kad u petak na teren izađu hrvatski i turski reprezentativci. Jasno je da će Hrvati bodriti Hrvatsku, a Bošnjaci Tursku, samo onda tu ostaju Srbi. Srbi imaju problem. Mogu navijati protiv Hrvatske, kao "zemlje koja je Srbima ukinula status konstitutivnog naroda" i "genocidisala" ih diljem Dalmacije i Slavonije, ali onda bi se našli u neugodnoj situaciji da navijaju za istu reprezentaciju kao i Bošnjaci. Štoviše, poznata je srpska tradicija nazivanja bosanskih muslimana Turcima, pa bi bilo iznimno komično da bosanski Srbi zajedno s "Turcima" iz svoje zemlje navijaju za prave Turke.

Malo toga bi bilo smješnije od bošnjačko-srpske koalicije za potporu Turskoj protiv Hrvatske

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ma ovo je kao u 15. stoljeću, a opet imamo te Turke koji razdvajaju narode i narodnosti Balkana. Samo što su Hrvati u nogometnom smislu veća sila od Turaka, pa se baš neće potpuno ponavljati situacija sa Sulejmanom Veličanstvenim i Vojnom Krajinom, ali da je napeto, napeto je.

Kako god ga okreneš, kombinacije su urnebesne. Malo toga bi bilo smješnije od bošnjačko-srpske koalicije za potporu Turskoj protiv Hrvatske, a srpsko-hrvatska navijačka eskadrila opasno bi podsjetila na razdoblje 90-ih.

Jedino zabavnije od toga bilo bi da upravo Turci budu faktor koji će povezati sve tri razjedinjena naroda bivše Jugoslavije u zajedničkom navijanju. "Za Hrvatsku protiv Turske" postao bi moto kojim bi paranoičari mogli plašiti djecu, govoreći kako je 20.6. 2008 u Sarajevu udaren temelj stvaranju Treće Jugoslavije.

Jovan Dragišić
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara