Zadarska nadbiskupija darovat će Papi "Čikin časoslov"

POZNATI su darovi koji će u Zadru biti uručeni Svetom Ocu za vrijeme liturgijske molitve.

Zadarska nadbiskupija, kako je danas izvijestio biskupijski Tiskovni ured, darovat će Papi "Čikin časoslov", koji su zajednički objavili Hrvatski državni arhiv, Kršćanska sadašnjost i Matica hrvatska.

"Čikin časoslov" prvi je europski laički osobni molitvenik, nastao u Zadru u XI. stoljeću, gotovo dvjesto godina prije nego u ostalim dijelovima Europe.

Taj časoslov uručit će Svetom Ocu bračni par Mirela i Ljubo Zupčić iz zadarske župe Srca Isusova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ček s novčanom svotom prikupljenom u korizmenoj akciji Zadarske nadbiskupije za kupnju aparata za ispitivanja funkcija mozga, namijenjenom Neurološkom odjelu zadarske Opće bolnice, Svetom Ocu predat će učenik V. razreda Osnovne škole "Filipa Glavana" u Zadru.

Buket cvijeća Papi će predati Katarina Antonela Mustać, učenica V. razreda osnovne škole iz Privlake kod Zadra.

U ime grada Zadra umjetničku sliku "Zadar", rad akademskog slikara Mile Skračića, Papi će predati zadarski gradonačelnik Božidar Kalmeta.

Zadarska županija darovat će Svetom Ocu repliku klasične paške čipke koje motiv podsjeća na morsku pjenu, uokvirenu na tamnocrvenoj pozadini sa zlatnim fragmentima, rađenu po nacrtu s početka 20. stoljeća. Izradit će je najbolja paška čipkarica Marija Orlić specifičnim dvostrukim bodom, što je vrhunac paškoga čipkarstva, a Svetom Ocu predat će je djevojka s Paga odjevena u pašku narodnu nošnju Gordana Maržić i invalid Domovinskog rata Tihomir Kocanović.

Zadarska županija darovat će i novčani prilog, stoji u priopćenju biskupijskoga Tiskovnog ureda.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara