Zadarski HDZ-ovac prebio nećaka: "Bio je pijan, majku mi je nazvao kurvom i prijetio da će nas ubiti"

Zadarski HDZ-ovac prebio nećaka: "Bio je pijan, majku mi je nazvao kurvom i prijetio da će nas ubiti"

Foto: Index

DUGOGODIŠNJI pročelnik Upravnog odjela za socijalnu skrb i zdravstvo u Gradu Zadru i član GO HDZ-a Zadar, Mario Pešut, mogao bi se naći u velikim problemima zbog teških optužbi koje je u razgovoru za Index iznio njegov nećak, Karlo Pešut, ali i zadarska policija koja je podnijela prijavu protiv ovog HDZ-ovca.

Pešut mlađi, naime, tvrdi da ga je 25. svibnja ove godine stric Mario u alkoholiziranom stanju izudarao šakama po glavi i leđima nakon što je stao u obranu svoje majke koju je pročelnik krenuo udariti. Uz sve to, Pešut je navodno prijetio njemu i njegovoj majci. Na kraju im je zaprijetio i da će ih ubiti.

“Incident se dogodio 25. svibnja navečer nakon što smo se moja majka i vratili iz jednog trgovinskog centra. Moram prvo spomenuti da pročelnik Pešut, dakle, moj stric, živi u jednom dijelu obiteljske kuće, u drugom sam ja, a moji roditelji žive u trećem dijelu. Svatko živi u svom stanu, svi smo odvojeni jedni od drugih. Dakle, kad smo se vratili iz šopinga, majka je otišla u vrt kako bi zalila cvijeće koje je nekoliko dana ranije posadila u naš zajednički vrt. Kada je došla u vrt, majka je vidjela da je cvijeće iščupano i razbacano po dvorištu. Ja sam se u tom trenutku nalazio na prozoru jer sam išao zapaliti cigaretu. Majka je mog strica pitala zašto joj je iščupao cvijeće i pobacao ga po vrtu, na što joj je on odgovorio salvom teških uvreda, govorio joj je da je kurva i u tom trenutku sam vidio da je krenuo fizički i rukama prema njoj, vičući da će je ubiti. Istog trena sam sišao u vrt i stao između njih kako bih spriječio sukob", kazao je Karlo Pešut nakon što ga je Index kontaktirao.

Nadalje, Karlo navodi kako ga je nakon toga stric izudarao šakama po glavi i leđima. Prijetio je njemu i njegovoj majci da će ih ubiti.

"Tada sam uzeo majku pod ruku i krenuli smo prema stanu. Međutim, kada sam okrenuo leđa stricu, a sve u želji da odemo u miru u stan, on me počeo udarati šakama po glavi i vratu. Vikao je da će ubiti mene i moju majku. Nakon toga me stisnuo uz zid i počeo me gušiti. Nekako sam se izvukao iz cijele situacije i kad sam došao na sigurno sa svojom majkom, istog trena sam nazvao policiju. Policiji je trebalo nekih 45 minuta da dođe, a Mario je za to vrijeme iskoristio priliku i pobjegao. Inače, ta priča oko našeg vrta i cvijeća samo je bila okidač cijele situacije oko njega. On je, naime, vrlo često nasilan i agresivan jer često pije“, kazao nam je Karlo.

Zadarska policija potvrdila tvrdnje pročelnikovog nećaka

Iz policije su za Index potvrdili optužbe Pešuta mlađega. Glasnogovornik Policijske uprave zadarske, Elis Žodan, kazao nam je kako je točno da je protiv pročelnika Pešuta podignuta prijava radi obiteljskog nasilja. Dodao je i kako je pročelnik uhapšen i priveden sucu za prekršaj, nakon čega je pušten.

"Navedeni gospodin je uhapšen i odveden na Prekršajni sud radi evidentiranog prekršaja iz Zakona o zaštiti obitelji, preciznije, prekršio je članak 4. koji se odnosi na nasilje u obitelji, koje kaže da je svaki oblik tjelesnog, psihičkog, spolnog ili ekonomskog nasilja, a osobito tjelesno nasilje, odnosno primjena fizičke sile bez obzira je li nastupila tjelesna ozljeda ili nije - prekršaj. Dakle, policija je utvrdila da je počinjen prekršaj iz gore navedenog zakona i shodno zakonskim normama smo reagirali i uhapsili dotičnoga. U ovom slučaju Policijska uprava zadarska je tužitelj i mi smo temeljem izvida utvrdili činjenično stanje", kazao nam je Žodan.

Pročelnik Pešut danima se izbjegavao očitovati o teškim optužbama

Index je u više navrata pokušao doći i do samog pročelnika Marija Pešuta, no on je odbijao naše telefonske pozive. Iako smo mu više puta poslali SMS poruku kako želimo čuti njegovu stranu priče, on je u posljednja četiri dana odgađao susret s nama.

Kada smo mu ponudili priliku da se očituje na bilo koji način koji mu je najjednostavniji, bilo SMS-om, telefonskim pozivom, e-mailom ili intervjuom uživo, Pešut nam je slao nesuvisle SMS poruke u kojima nas je izvještavao kako mu "mobitel ne radi" i kako mu "mama ima proslavu".

Prvu SMS poruku smo mu poslali u subotu 14. listopada, s prijedlogom susreta, na što je Pešut odgovorio kako je zainteresiran iznijeti svoju stranu priče. Svaki daljnji pokušaj komunikacije s pročelnikom nije uspio, odnosno, svakog narednog dana nam je slao SMS poruke kako će se "sutra očitovati."

I danas smo pokušali doći do Pešuta da se očituje o teškim optužbama članove svoje obitelj i policije, ali smo opet dobili SMS poruku sljedećeg sadržaja:

"Dragi mn imam problem s mob. Ali stvarno." Dakle, uz sve napore da dođemo do druge strane priče, Pešut je danima izbjegavao odgovoriti na pitanja zašto je fizički izudarao svog nećaka i prijetio smrću njemu i njegovoj majci.

Gradonačelnik Zadra Branko Dukić tvrdi da ništa ne zna o Pešutovim prijetnjama smrti i premlaćivanju

Na Indexov upit zašto je Mario Pešut još uvijek pročelnik, s obzirom na divljačko ponašanje prema članovima obitelji, odgovorila nam je Marina Mihovilović Pajkin iz Grada Zadra. Ona je kazala kako gradonačelnik Dukić ne zna ništa o postupcima protiv pročelnika Pešuta, koji je pod direktnom ingerencijom gradonačelnika.

"Poštovani, gradonačelnik Branko Dukić nema informaciju da se protiv pročelnika Marija Pešuta vodi ikakav kazneni postupak", odgovorila nam je Mihovilović Pajkin.

Fizički nasrnuo na veterana koji je prosvjedovao ispred zgrade Grada Zadra

A da Pešut ima problema s ponašanjem, najbolje je pokazala scena iz 2013. godine kada su se Zadrani koji su ispijali kavu na Narodnom trgu zgrozili nakon što je pročelnik napao veterana Domovinskog rata koji je prosvjedovao ispred zgrade Grada Zadra.

Točnije, u srijedu 24. travnja 2013., zadarski mediji izvijestili su kako se dogodio incident kada je na glavnom gradskom trgu Mario Pešut nasrnuo na Dražena Sabljaka koji je prosvjedovao s transparentom na kojemu je pisalo "Gospodine Zvone (gradonačelniče): Je l' stvarno multipla skleroza nije neka bolest, kako mi vaše riječi prenosi pročelnik Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb?"

Prema izjavama svjedoka, Pešut je tada u bijesu snažno iščupao sporni transparent iz Sabljakove ruke te ga je snažno odgurnuo.

Za kraj nam ostaje vidjeti kakve će biti posljedice po Pešuta ako Sud uistinu utvrdi, kao što tvrde policija i članovi obitelji - da se radi o obiteljskom nasilniku.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara