Zadranin Ivan Jerak prva hrvatska žrtva rata u Iraku

42-GODIŠNJI Ivan Jerak poginuo je na dužnosti u američkim postrojbama u Iraku, a njegova će pogibija zauvijek ostati zabilježena kao prva jednog Hrvata na ratištu u toj zemlji.

Jerak je bio pripadnik američke antiterorističke postrojbe Delta Force koju je osnovao predsjednik SAD-a, a stravičnu vijest njegovoj obitelji koja potječe iz Debeljeka pokraj Zadra, donijeli su službenici američkog veleposlanstva u Zagrebu.

No, službenici nisu donijeli i vijest o okolnostima pogibije 42-godišnjeg Zadranina, pa njegova uža obitelj još uvijek ne zna kada, kako i gdje je poginuo njihov najmiliji.

Jerakova supruga, Južnokorejka Sue, također ne zna točne podatke o smrti svoga muža, iako je za nju znala prije ostale rodbine.

"Bio mu je to treći odlazak u Irak, trebao je ostati 3 mjeseca, a otputovao je početkom srpnja. Pričao nam je kako je u Iraku kaos. Bilo mu je jasno da može poginuti jer je 17 godina bio profesionalni vojnik. Za tri je godine trebao ići u vojnu mirovinu, ali to nije dočekao." - s tugom u očima kazala su Ivanova braća Petar i Boris.

Jerak je svoju rodnu kuću napustio prije 19 godina, a radi svoje žene iskrcao se s broda jedne zadarske kompanije, na kojem je vršio dužnost kormilara s časničkim ispitom. Jerakova karijera u SAD-u započinje na mjestu rendžera, da bi se nakon toga Zadranin priključio zelenim beretkama s kojima je prošao i Pustinjsku oluju.

1995. godine po nalogu vojnog atašea pri veleposlanstvu SAD-a postavljen je da prati Bljesak i Oluju, kao i da promatra američke snage u Bosni i na Kosovu.

Prije 5 godina Jerak je prošao rigoroznu obuku za antiterorističku postrojbu Delta Force. Iako su njegova braća malo znala o njegovim akcijama, tvrde kako je borbu protiv terorizma smatrao svojom uzvišenom profesijom.

"Ivan je bio iznimno inteligentan, fizički jak, a u 38. godini je sa slomljenim rebrom prolazio rigorozne vojne obuke. Na jednom od tri terena u Iraku bio je i lakše ranjen, te smo se nadali da mu je ovo bio posljednji odlazak." - kazala su Jerakova braća novinaru Jutarnjeg lista. 

Zadranin će biti pokopan idućeg tjedna na vojnom groblju Arlington u Washingtonu, a na njegov će sprovod u organizaciji i o trošku američkog veleposlanstva otputovati samo dvojica od četvorice njegove braće.

"Kad nam je u veljači došao u posjet, rekao nam je da trebamo biti ponosni jer je on prvi i jedini Hrvat u Delta Forces." - tužno su zaključila Ivanova braća.

(Foto: Jutarnji list)

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara