Zagađenje mora plaćeno novcem TV pretplatnika

Zagađenje mora plaćeno novcem TV pretplatnika

VODITELJICE emisije "Trikvartača" Petra Nižetić i Marijana Batinić platile su vozaču "fiće" 1000 kuna da s njim sleti s rive u more u Veloj Luci, nimalo ne razmišljajući o činjenici da time krše nekoliko zakona.

Dotična emisija emitirana je na prvom programu HTV-a u nedjelju 12. rujna oko 20:10.

Automobil je potom izvađen iz mora upotrebom dizalice, ali su unatoč tome na površini mora bili vidljivi komadi lima i plastike, koji nisu pokupljeni.

U svakom automobilu, pa tako i dotičnom trošnom "fići", u svakom se trenutku nalazi najmanje desetak litara tekućine – benzin, motorno ulje te raznorazna maziva. Ne treba posebno napominjati da se pri potonuću automobila sve te tekućine izlijevaju u more, što se slobodno može nazvati ekološkim incidentom.

Nismo pravnici ni policajci, ali plaćanje odnosno poticanje takvog čina bez sumnje je prekršajno, vjerojatno i kazneno djelo. Radi se o opće opasnoj radnji, zagađenju mora na jednom od najljepših jadranskih otoka te u najmanju ruku narušavanje javnog reda i mira.

Ne ulazeći u pitanje je li takvo što bilo kome smiješno ili zabavno (nama nije, ali to je samo naše mišljenje), potpuno je neshvatljivo da državna televizija iz džepova TV pretplatnika plaća produkciju emisije u kojoj se otvoreno krše zakoni RH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čini se da je i HTV-u jasno da je u konkretnom slučaju načinjena velika pogreška.

U odgovoru na Indexov upit o dotičnom incidentu, iz Službe za odnose s javnošću odgovorili su nam kako "Trikvartaču" proizvodi nezavisna produkcija kuća (a prema Zakonu o HRT-u 10% domaćeg sadržaja u programima mora biti producirano izvan HRT-a), koja emisiju dostavlja HTV-u po sistemu "ključ u ruke", a tada je prekasno za bilo kakve intervencije.

Janos Roemer, predstavnik HRT-a za odnose s javnošću, dodao je kako obzirom na takav oblik vanjske produkcije, HRT nije bio u mogućnosti utjecati na eventualna kršenja zakona prilikom snimanja emisije. No, dodao je kako to ni u kom slučaju ne lišava HTV odgovornosti za emitirani sadržaj.

Roemer je potvrdio da je odlučeno da se ugovor ove vrste s tvrtkom koja priprema emisiju neće obnoviti i da nikakva emisija autorskog tima "Trikvartače" nije predviđena u jesenskoj shemi HTV-a koja počinje 20. rujna.

Programsko i poslovno vodstvo HRT-a razmotrit će i druge reakcije koje bi eventualno bile potrebne s obzirom na emitirani sadržaj, zaključuje se u odgovoru Službe za odnose s javnošću.

Neven Barković

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara