"Zagorčeve" dijamante Franji Tuđmanu je donio kardinal Franjo Kuharić?

DIJAMANTI, čiji se nestanak pripisuje generalu Vladimiru Zagorcu, osobno je u ured predsjednika Franje Tuđmana donio kardinal Franjo Kuharić, potvrdio je za Jutarnji list vukovarski poduzetnik Ferdinand Jukić, koji je u vrijeme rata kao operativac SZUP-a u Vukovaru nabavljao velike količine oružja za Hrvatsku, a da je u cijelu problematiku upućen govori i činjenica da je bio jedna od osoba koja je raspolagala računima u austrijskim bankama u Villachu.

Jukić je početkom devedesetih, kada je ponestalo financijskih sredstava za obranu, pozvan u predsjednikov ured, gdje mu je Tuđman pokazujući rukom na dijamante da bi ih trebalo utržiti.
"Kad si već, kako se priča, svemoćan u nabavi, pokušaj nešto i prodati", ponovio je Jukić tadašnje Tuđmanove riječi dodajući da je uzeo šest dijamanata kao uzorke s kojima je namjeravao obilaziti mjesta gdje će bi eventualno dogovorio prodaju.

Tadašnji ministar obrane Gojko Šušak zamolio ga je da požuri s prodajom, ako je moguće, jer je novac hitno potreban, na što je Jukić odgovorio da će pokušati sve obaviti u 15-tak dana. Ujedno je istaknuo da su za svo drago kamenje napravljeni mikrofilmovi.

Jukić nije mogao prodati dijamante jer cjelokupnu trgovinu Židovi

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Jukić je potom dijamante odnio na procjenu u jednu austrijsku draguljarnicu, gdje ga je jedan, kako je kazao, "visoko pozicionirani Židov iz Izraela", koji je kamenje pregledao, upozorio da ako želi sačuvati živu glavu s takvom robom prestane trgovati. Ali Jukić nije želio objasniti zašto mu je sugerirano da dijamante ne stavlja u optjecaj, tek da u svakom poslu, pa tako i u obradi dijamanata postoje male tajne zanata, konkretnije potpis kojim se otkriva njihovo porijeklo.

Kako je Jukić još ranije izjavljivao da se drago kamenje nalazilo u posjedu Katoličke crkve 50-tak godina, tako su počelo špekulirati da je ono bilo iz vremena NDH odnosno da je bilo oduzeto Židovima poslanima u Koncentracijske logore ili onima koji su u zamjenu za dragulje uspjeli spasiti vlastiti život.

Dragulji koje je navodno uzeo general Zagorec vrijede 40-tak milijuna dolara

S dragim kamenjem je nastavio čak do Južnoafričke republike, ali ni tamo nije sklopio "kupoprodajni ugovor". Ništa uspješniji nije bio ni u Meksiku. Jukić je naglasio da je najvjerojatniji problem bio njihovo podrijetlo pojašnjavajući da gotovo cjelokupnu trgovinu dijamantima u svijetu drže Židovi.

Cijelu Tuđmanovu "draguljarnicu" Jukić je procijenio na 40-tak milijuna dolara, a kako ih nije uspio prodati, tako je uzete uzorke vratio. Dijamanti potom prelaze u ruke generala Zagorca, tvrdi Jukić, o čemu je već posvjedočila i Terezija Barbarić. U cijelu priču upućen je zamjenik glavnog državnog odvjetnika Lazo Pajić, s kojim je Jukić već razgovarao.

Ig.M.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara