"Zagorčeve" dijamante Franji Tuđmanu je donio kardinal Franjo Kuharić?

DIJAMANTI, čiji se nestanak pripisuje generalu Vladimiru Zagorcu, osobno je u ured predsjednika Franje Tuđmana donio kardinal Franjo Kuharić, potvrdio je za Jutarnji list vukovarski poduzetnik Ferdinand Jukić, koji je u vrijeme rata kao operativac SZUP-a u Vukovaru nabavljao velike količine oružja za Hrvatsku, a da je u cijelu problematiku upućen govori i činjenica da je bio jedna od osoba koja je raspolagala računima u austrijskim bankama u Villachu.

Jukić je početkom devedesetih, kada je ponestalo financijskih sredstava za obranu, pozvan u predsjednikov ured, gdje mu je Tuđman pokazujući rukom na dijamante da bi ih trebalo utržiti.
"Kad si već, kako se priča, svemoćan u nabavi, pokušaj nešto i prodati", ponovio je Jukić tadašnje Tuđmanove riječi dodajući da je uzeo šest dijamanata kao uzorke s kojima je namjeravao obilaziti mjesta gdje će bi eventualno dogovorio prodaju.

Tadašnji ministar obrane Gojko Šušak zamolio ga je da požuri s prodajom, ako je moguće, jer je novac hitno potreban, na što je Jukić odgovorio da će pokušati sve obaviti u 15-tak dana. Ujedno je istaknuo da su za svo drago kamenje napravljeni mikrofilmovi.

Jukić nije mogao prodati dijamante jer cjelokupnu trgovinu Židovi
Jukić je potom dijamante odnio na procjenu u jednu austrijsku draguljarnicu, gdje ga je jedan, kako je kazao, "visoko pozicionirani Židov iz Izraela", koji je kamenje pregledao, upozorio da ako želi sačuvati živu glavu s takvom robom prestane trgovati. Ali Jukić nije želio objasniti zašto mu je sugerirano da dijamante ne stavlja u optjecaj, tek da u svakom poslu, pa tako i u obradi dijamanata postoje male tajne zanata, konkretnije potpis kojim se otkriva njihovo porijeklo.

Kako je Jukić još ranije izjavljivao da se drago kamenje nalazilo u posjedu Katoličke crkve 50-tak godina, tako su počelo špekulirati da je ono bilo iz vremena NDH odnosno da je bilo oduzeto Židovima poslanima u Koncentracijske logore ili onima koji su u zamjenu za dragulje uspjeli spasiti vlastiti život.

Dragulji koje je navodno uzeo general Zagorec vrijede 40-tak milijuna dolara

S dragim kamenjem je nastavio čak do Južnoafričke republike, ali ni tamo nije sklopio "kupoprodajni ugovor". Ništa uspješniji nije bio ni u Meksiku. Jukić je naglasio da je najvjerojatniji problem bio njihovo podrijetlo pojašnjavajući da gotovo cjelokupnu trgovinu dijamantima u svijetu drže Židovi.

Cijelu Tuđmanovu "draguljarnicu" Jukić je procijenio na 40-tak milijuna dolara, a kako ih nije uspio prodati, tako je uzete uzorke vratio. Dijamanti potom prelaze u ruke generala Zagorca, tvrdi Jukić, o čemu je već posvjedočila i Terezija Barbarić. U cijelu priču upućen je zamjenik glavnog državnog odvjetnika Lazo Pajić, s kojim je Jukić već razgovarao.

Ig.M.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara