KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

Zagreb je po broju zaraženih prestigao Split

Zagreb je po broju zaraženih prestigao Split
Ilustracija: Marko Lukunic/PIXSELL

JUČER je u Hrvatskoj bio drugi najgori dan ikad po broju novozaraženih koronavirusom, a Grad Zagreb je nakon dugo vremena po broju zaraženih pretekao vodeću Splitsko-dalmatinsku županiju. 

Situacija je danas nešto drugačija, u Hrvatskoj je 56 novooboljelih, od čega ih je 23 u Zagrebu. 

Zagreb je tako došao na čelo administrativnih jedinica s najvećim brojem zaraza koronavirusom - njih 588. 

To je 16 zaraza više od onih u Splitsko-dalmatinskoj županiji (572).

Splitsko-dalmatinska županija došla je na prvo mjesto po broju oboljelih 1. svibnja, kada je epicentar zaraze postao splitski dom za starije i nemoćne čijih je 18 štićenika preminulo. 

>> Beroš i Bedeković konačno objavili izvješće o splitskom domu smrti

Većina zaraženih u Splitsko-dalmatinskoj županiji dolazi sa splitskog područja, a vrijedi podsjetiti kako je ovaj tjedan virus ušao u još jednu instituciju  - Područnu službu Split Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. 

Šikić: Znamo gdje su se novozaraženi zarazili

Nakon što je u utorak zaraza koronavirusom utvrđena kod jedne radnice splitskog Zavoda za zapošljavanje, danas su u istoj instituciji potvrđena još tri slučaja zaraze, potvrđeno je za Index iz HZZ-a.

>> Tri nove zaraze koronavirusom u splitskom Zavodu za zapošljavanje

Što se tiče novih slučajeva u Zagrebu, većinom su povezani s noćnim klubovima i slučajem u Đakovu, nešto je obiteljskih kontakata, a ima i uvezenih iz Srbije i BiH.

Zamjenica ravnatelja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar Sandra Šikić tvrdi kako za sve znaju gdje su se zarazili. 

"Imamo slučajeva povezanih s noćnim klubovima, dva su slučaja povezana sa slučajem u Đakovu, imamo nešto obiteljskih kontakata i import iz Srbije i Bosne i Hercegovine. Naravno, testiranja se i dalje rade", objašnjava Šikić.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom za koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara