Zagreb: Sindikalni prosvjed pred Upravom pošte

ČETRDESETAK povjerenika Republičkog sindikata radnika Hrvatske pošte i telekomunikacija prosvjedovalo je danas ispred Upravne zgrade Hrvatske pošte (HP) zbog sve učestalijih pljački poštanskih ureda i odugovlačenja s imenovanjem nove Uprave HP-a.

Radnici u poštanskim uredima svakodnevno su izloženi pljačkama i razbojničkim napadima, a Uprava HP-a ništa nije učinila kako bi ih zaštitila, rekao je novinarima predsjednik sindikata Jadranko Vehar.

"Osim šminkerskih zahvata u poštanskim uredima, Uprava HP-a nije ništa napravila za zaštitu radnika putem fizičkih zapreka i rešetki", rekao je Vehar.

Osim toga, Uprava HP-a se nepravedno odnosi prema radnicima jer im nakon pljačke smanjuje plaće, umjesto da ih stimulira dodatnom naknadom za pretrpljeni strah, tvrdi Vehar.

Stoga je zatražio da se što prije poboljšaju uvjeti rada u svim poštanskim uredima u Hrvatskoj, povećaju plaće za 15 posto dostavljačima i radnicima izloženim mogućim razbojničkim napadima, a dostavljačima prizna beneficirani radni staž.

Ako Uprava ne odgovori na te zahtjeve, sindikat će za dva tjedna organizirati prosvjede ispred Ministarstva pomorstva, prometa i veza, najavio je Vehar.

Lani su napadnuta i orobljena 132 poštanska ureda, što je u prosjeku dva do tri poštanska ureda tjedno, a ove je godine u Rijeci jedan ured u dva mjeseca opljačkan četiri puta.

Sindikalce zabrinjava i odugovlačenje s imenovanjem nove Uprave HP-a, jer se vlast već šest mjeseci ne može dogovoriti koga postaviti na to mjesto. Time se, tvrdi sindikat, odugovlači i s nagodbom o vraćanju 300 milijuna kuna duga radnicima HP-a.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara