Zagrebački "Trg pravde" iduće godine najveća pravosudna investicija

ZA ADAPTACIJU postojećih i izgradnju novih pravosudnih objekata iduće će se godine izdvojiti 85 milijuna kuna, što je za oko 700 tisuća kuna više nego ove godine, doznaje se u Ministarstvu pravosuđa.

Najviše novca, 25 milijuna kuna, iduće godine izdvojit će se za izgradnju, adaptaciju i opremanje zgrada namijenjenih zagrebačkim pravosudnim tijelima koji bi se trebali preseliti na prostor bivše vojarne u Selskoj ulici.

Taj bi se prostor, po najavama ministrice Vesne Škare Ožbolt, uredio kao Trg pravde, a plan je da se tamo preseli Općinski sud, prekršajni sudovi koji su sada na četiri lokacije, Trgovački sud, istražni i provostupanjski Kazneni odjel Županijskog suda, Općinsko državno odvjetništvo i Pravosudna akademija.

Od sudova najviše novca, 15 milijuna kuna, planirano je za adaptaciju vukovarskog Županijskog suda koji je smješten u zgradi iz 1920. Za adaptaciju i opremanje zgrade u koju će se smjestiti Kazneni odjel splitskog Općinskog suda i tamošnje Općinsko državno odvjetništvo predviđeno je 7,1 milijun kuna. Veći iznosi namijenjeni su makarskom Općinskom sudu (4,2 milijuna) te županijskim sudovima u Zlataru (3 milijuna), Splitu i Zadru, u koje bi se uložilo po 2 milijuna kuna.

Od viših sudova najveći iznos namijenjen je Visokom prekršajnom sudu (5,1 milijuna kuna), zatim po tri milijuna kuna Vrhovnom i Upravnom sudu te 2,46 milijuna Visokom trgovačkom sudu.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

U zatvorskom sustavu novac će za izgradnju i sanaciju zgrada dobiti kaznionica u Glini (4,7 milijuna kuna) te zatvorska bolnica u Zagrebu kojoj je za dodatna ulaganja na objektima namijenjeno pola milijuna kuna.

Prema trogodišnjem planu Ministarstva pravosuđa, ulaganje u kapitalne projekte trebalo bi s 85 milijuna kuna u idućoj godini porasti na 98,5 milijuna u 2006., a 2007. ta bi ulaganja dosegla 107 milijuna kuna.

Ministarstvo pravosuđa Državnim je proračunom za iduću godinu dobilo milijardu i 965 tisuća kuna, odnosno 2 posto više nego ove godine. Od tog iznosa za plaće i ostale troškove zaposlenih te materijalne rashode potrošiti će se milijarda i 795 tisuća kuna.

Preostalih 170 milijuna namijenjeno je ulaganju u zgrade, opremu, namještaj, informatizaciju te projekte zemljišnih knjiga i stečajeva, a u Ministarstvu kažu da su ta sredstva za 21 posto veća nego u ovoj godini.

Podatke o kapitalnim ulaganjima u idućem trogodišnjem razdoblju Ministarstvo je objavilo na svojoj web stranici www.pravosudje.hr.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara