Zagrebački Židovi posvađani zbog otete imovine iz 2. Svjetskog rata?

Zagrebački Židovi posvađani zbog otete imovine iz 2. Svjetskog rata?

ZAJEDNICA Židova Bet-Israel pod vodstvom Ive Goldsteina 30. lipnja je dobila status vjerske zajednice.

Židovska općina Zagreb odlučno se protivi takvoj odluci Središnjeg državnog ureda za upravu jer  smatraju da se proglašenje Bet-Israela vjerskom zajednicom kosi s 21. člankom Zakona o pravnom položaju vjerskih zajednica.

U tom članku između ostaloga piše da novoosnovana vjerska zajednica treba barem 5 godina biti registrirana kao udruga i da treba brojati najmanje 500 članova. Bet-Israel, kažu predstavnici Židovske općine Zagreb, ne zadovoljava niti jedno od toga.

Glasnogovornica Bet-Israela Jasminka Domaš rekla je Index da njihova vjerska zajednica nije novoosnovana, nego je "sljednica povijesnih židovskih zakona na ovim prostorima".

Predsjednik Općine Ognjen Kraus na konferenciji za novinare rekao je da status Bet-Israela ne može biti zakonit i da oni ne mogu biti sljednica Židova u Zagrebu jer je to Židovska općina Zagreb. Dodao je i da Bet-Israel traži njihovo brisanje iz evidencije vjerskih zajednica što je, smatra on, nedopustivo, jer Židovska općina Zagreb postoji već 200 godina.

"Židovska općina Zagreb ne čini ništa za vjerski život Židova u Zagrebu te zato i tražimo njihovo brisanje iz evidencije. Njihov novi rabin Zvi Eiezer Alonie nema sve potrebne dokumente za vršenje službe rabina, za razliku od Kotela Da Dona, našega rabina koji je do veljače bio rabin zagrebačke Općine", rekla je Jasminka Domaš.

Prepucavanje o tome tko je pravi  predstavnik zagrebačkih Židova, čini se, ide u nedogled.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, po svemu sudeći, pravi uzrok sukoba je finacijske prirode. Hrvatski Židovi još uvijek čekaju povrat imovine iz 2. Svjetskog rata. U ovom se slučaju postavlja pitanje koja će od ove dvije frakcije naslijediti spomenutu imovinu.

Zora Dirnbach, predstavnica informativnog odbora Židovske općine Zagreb kaže da je nedopustivo da neka odmetnuta frakcija naslijedi židovsku imovinu.

Glasnogovornica Bet-Israela rekla je da se nada pitanje imovine riješiti u dogovoru sa Židovskom općinom, iako je ranije u razgovoru rekla da traže brisanje iz evidencije Židovske općine Zagreb. Dodala je i da Bet-Israel svakako želi sudjelovati u podjeli imovine. Na pitanje kolika je procjena spomenute imovine, predstavnik Općine Ognjen Kraus nije znao odgovoriti.

"Nedopustivo je to što se u ovaj slučaj vjerskih razmirica uplela država. Takvo što u svijetu još nije viđeno. Postojali su slični raskoli u Poljskoj i Češkoj, ali država se držala izvan svega. Država ne smije podupirati niti jednu stranu u ovom slučaju, a svoje je favorite izabrala proglasivši Bet-Israel vjerskom zajednicom iako to nije u skladu sa zakonom." - rekla je Zora Dirnbach.

Na pitanje kako je moguće da je, unatoč članku 21. Zakona o pravnom položaju vjerskih zajednica Središnji državni ured za upravu odobrio status vjerske zajednice Bet-Israelu, do zaključenja teksta nismo dobili odgovor.

Vlasta Šolc

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara