Crkva će malo pomaknuti križ s Hipodroma, Zagrepčani će to platiti skoro milijun kuna

Crkva će malo pomaknuti križ s Hipodroma, Zagrepčani će to platiti skoro milijun kuna

Foto: Zagrebačka nadbiskupija

GRAĐANI Zagreba platit će više od 900 tisuća kuna za preseljenje križa s Hipodroma na Savski nasip.

"Temeljem zahtjeva Zagrebačke nadbiskupije da se izmjesti postojeći Križ postavljen na Hipodromu u čast obilježavanja susreta s papom Benediktom XVI. za vrijeme njegovog posjeta Zagrebu na proširenje uz južni nasip rijeke Save izrađen je glavni projekt novog smještaja Križa za ishođenje lokacijske dozvole.

Nova lokacija Križa predložena je kako bi Zagrebačka nadbiskupija trajno obilježila i ostavila spomen na taj događaj te kako bi se prolaznici mogli zaustaviti i proći oko Križa, stoji u tehničkom opisu radova u sklopu natječajne dokumentacije objavljene na internetskim stranicama Grada Zagreba.

U dokumentaciji se navodi da je procijenjena vrijednost ovog posla 750 tisuća kuna bez PDV-a, što znači da je ukupan iznos 937.500,00 kuna.

Križ seli na nasip

"Nova lokacija Križa se nalazi na proširenom dijelu južnog nasipa na kojem je postavljena javna rasvjeta i klupe i to na dijelu na kojem je Križ dobro vidljiv između okolnog raslinja i drveća te je uočljiv i s južne i sa sjeverne strane nasipa

Projektirana lokacija Križa je predviđena na sredini između 2 stupa javne rasvjete, na udaljenosti 295 m od Av. Većeslava Holjevca.

Predmetni zahvat ne utječe na instalaciju rasvjete na samom nasipu, a prilikom radova na proširenju nasipa će se kabeli rasvjete staviti u zaštitne cijevi i zaštititi.

Projektirano je tlocrtno proširenje krune nasipa oblika trapeza dužine 50 m na dijelu pješačke staze na samom nasipu i 8 m prema nožici nasipa, a sve prema uvjetima 'Hrvatskih voda' kojom se zahtijeva određeno proširenje nasipa radi što boljeg uklapanja u postojeći nasip.

Postojeća pješačko-biciklistička staza na samom nasipu se zadržava, a dodatno je oko same lokacije Križa omogućeno kretanja pješaka uz proširenje na nasipu na novoj lokaciji Križa", navodi se u dokumentaciji.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara