Zamjena kineske opreme u Europi stajat će kompanije preko 3 milijarde dolara

Zamjena kineske opreme u Europi stajat će kompanije preko 3 milijarde dolara
Foto: EPA

ZAMJENA kineske telekomunikacijske opreme u europskim zemljama stajat će kompanije oko 3,5 milijardi dolara, pokazalo je objavljeno izvješće konzultantske tvrtke Strand Consult, čija je procjena višestruko niža od one globalne udruge GSMA.

SAD je uvrstio kineski Huawei, vodećeg svjetskog proizvođača opreme za mobilne mreže, na crnu listu, tvrdeći da ugrožava sigurnost komunikacija zbog moguće špijunaže. Američkim kompanijama zabranjena je upotreba određenih Huaweijevih proizvoda, a Washington poziva europske zemlje da slijede njegov primjer.

Zamjena kineske opreme stajat će kompanije u Europi oko 3,5 milijardi dolara, odnosno 7,17 dolara po pretplatniku, izračunali su u Strand Consultu.

Tvrde da cijene neće rasti

Napominju ujedno kako primjeri iz SAD-a i Australije pokazuju da ograničenje korištenja opreme kineskih tvrtki Huawei i ZTE nije rezultiralo višim cijenama niti kašnjenjem gradnje novih mreža 5G.

"Ograničenja nisu rezultirala višim cijenama u SAD-u i Australiji i vjerojatno neće negativno utjecati na Europu jer Huaweijev i ZTE-ov udio u Europi čini tek šest posto ukupne globalne mreže", stoji u Strandovu izvješću.

Strandova je procjena višestruko niža od one globalne udruge telekomunikacijskog sektora GSMA, koja troškove procjenjuje na 55 milijardi eura. Prema GSMA-ovu izvješću u koje je Reuters dobio uvid u lipnju, zabrana će također odgoditi primjenu nove tehnologije za oko 18 mjeseci.

Zamjena postojeće infrastrukture

Iznos održava ukupne dodatne troškove koje donosi potpuna zabrana Huaweijevih i ZTE-ovih proizvoda u uspostavi mreža 5G u Europi, pojasnili su u GSMA-u.

"Polovina tih (dodatnih troškova) proizići će iz utjecaja viših troškova inputa na europske telekomunikacijske tvrtke nakon značajno oslabljene konkurentnosti na tržištu mobilne opreme", glasio je zaključak GSMA-ova izvješća.

"Prije ažuriranja na mrežu 5G operateri će morati zamijeniti postojeću infrastrukturu", podsjećaju.

Udio dvije kineske kompanije u tržištu Europske unije premašuje 40 posto. Glavni su konkurenti kineskog diva Huaweija za narudžbe opreme za mreže 5G nordijske tvrtke Ericsson i Nokia, napominje Reuters.

GSMA zastupa interese 750 mobilnih operatera, a Huawei spada među njegove glavne podupiratelje, tvrde izvori u telekomunikacijskom sektoru.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara