Zaoštrava se odnos Sanader - Mesić

KAKO SE bliže lokalni izbori, predsjednik Stjepan Mesić i premijer Ivo Sanader se sve češće razilaze u mišljenjima, pa je tako na nedavnu Mesićevu kritiku rada Vlade premijer uzvratio izjavom kako se ne slaže s Mesićevim shvaćanjem žrtava Jasenovca i Bleiburga.

Mesić je tada dodao da ne treba izjednačavati žrtve Jasenovca i Bleiburga, jer "ni jedan u Jasenovcu nije kriv ni za koga nastradalog u fojbama i ni za koga stradalog na Bleiburgu, ali mnogi na Bleiburgu krivi su za nečiju smrt".

"Oni jesu žrtve, ali ne možemo reći da su svi nevini. Njih se nije smjelo ubijati, maltretirati. Njima je trebalo suditi, onima za koje se smatralo da su krivi." - kazao je tada predsjednik RH.

"Svaki zločin je zločin i ne zastarijeva." - kazao je Sanader u nedjelju, komentirajući na zamolbu novinara izjavu predsjednika Mesića od prije dva dana prilikom polaganja vijenaca u Jasenovcu.

Sanader je, odgovarajući na novinarski upit hoće li ove godine ići na komemoraciju na Bleiburško polje, rekao da će umjesto njega tamo otići predsjednik Hrvatskog sabora.

Premijer Sanader odgovorio je također na pitanja o slučaju Petrač. Rekao je da upoznat s novim momentima u tom slučaju, no da o tome ne može javno govoriti u interesu istrage. "Policija je u kontaktu s Interpolom i informiran sam o svemu", rekao je Sanader i dodao da će u javnosti moći govoriti o tome tek kada se nešto konkretno učini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Predsjednik Republike je, međutim, jučer potvrdio da je utvrđeno da je Hrvoje Petrač, nepravomoćno osuđen na šest godina zatvora zbog otmice maloljetnog sina generala Vladimira Zagorca, u Izraelu i da se poduzete mjere za njegovo izručenje.

Upitan je li Hrvoje Petrač financirao haaškog optuženika generala Antu Gotovinu, koji je u bijegu, kako to navode mediji, Sanader je opetovao kako za sada o pojedinostima ne može javno govoriti.

"Ministar Kalmeta ostaje u Vladi", rekao je Sanader na pitanje novinara hoće li Kalmeta otići iz Vlade nakon tvrdnje direktora zadarske Tankerske plovidbe Stanka Banića da je svojedobno, kao zadarski gradonačelnik, od Banića zatražio da ta tvrtka financira obranu generala Ante Gotovine.

"Ministar Kalmeta je takve tvrdnje odbacio i ja mu vjerujem", rekao je Sanader i ocijenio da je u pitanju predizborna utakmica i da je Banić u funkciji SDP-a napao Kalmetu. Kalmeta vodi HDZ-ovu gradsku listu po četvrti put, a tri puta je pobijedio Banića. "Nije slučajno da se javio baš sada i išao je i naravno pogoditi tamo gdje zna da će reagirati međunarodna zajednica, a ne samo birači u Zadru", rekao je Sanader.

Premijer Sanader odgovarajući na novinarski upit hoće li podnijeti ostavku ako Hrvatska ne započene pregovore s EU u lipnju, kategorički je odgovorio da neće, jer, rekao je, datum ne dobiva ili dobiva Sanader, nego Hrvatska.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara