Iran demantirao da je ispalio dalekometni projektil

Foto: AFP

IRANSKA novinska agenciju Fars danas je objavila da je Iran tijekom vojne vježbe u Zaljevu ispalio i testirao projektile dugog dometa. Nakon što su vijest prenijeli gotovo svi svjetski mediji, iranska vlast je demantirala događaj.

"Ispaljivanje projektila će se dogoditi tijekom vježbe u sljedećih nekoliko dana", rekao je iranski vojni zapovjednik iranskom televiziji Press TV.

Iranska agencija je objavila vijest o testiranju projektila nekoliko dana nakon što je Iran zaprijetio da će zatvoriti Hormuški tjesnac, ključni prolaz za izvoz nafte između Omanskog i Perzijskog zaljeva, u slučaju da se toj islamskoj zemlji nametnu nove sankcije zbog njezina nuklearnog programa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

SAD je na takvu prijetnju odgovorio izjavom da neće dopustiti zatvaranje tjesnaca te da je u tom slučaju spreman odgovoriti vojnom silom.

SAD i njezine saveznice smatraju da Iran razvija nuklearno oružje, što iranski čelnici odlučno demantiraju tvrdeći da se njihov nuklerani program razvija isključivo u mirne svrhe, odnosno za proizvodnju električne energije.

Usprkos rastućim tenzijama, Iran je prošloga tjedna započeo s vojnom vježbom koja se odvija u međunarodnim vodama, istočno od Hormuškog tjesnaca, i koja bi trebala trajati deset dana.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara