LAŽNE DIPLOME

Zaposlenica Ministarstva pravosuđa lažirala diplomu. I dalje prima plaću

Zaposlenica Ministarstva pravosuđa lažirala diplomu. I dalje prima plaću
Foto/montaža: Index/Pixsell/Ivo Cagalj/Patrik Macek

LIDIJA DUNDIĆ, stručna suradnica u Ministarstvu pravosuđa te supruga Anđelka Dundića, simpatizera Mosta i bivšeg pomoćnika ministra pravosuđa za zatvorski sustav, ima lažnu diplomu zagrebačkog Ekonomskog fakulteta.

Lažna diploma otkrivena još u srpnju

Utvrđeno je to u srpnju ove godine tijekom kontrole svjedodžbi i diploma koja se po nalogu Ministarstva uprave provodi u državnom aparatu od 2017. godine. Premda u oba ministarstva nemaju dilema o točnosti informacije, Dundić je još uvijek zaposlena u Ministarstvu pravosuđa jer je na roditeljskom dopustu, odnosno "koristi pravo prema Zakonu o rodiljnim i roditeljskim potporama".

Kako neslužbeno doznajemo, Lidija Dundić zaposlena je u Ministarstvu pravosuđa 2003. godine na mjestu za koje je potrebna srednja stručna sprema. Navodno je studirala uz rad i jednog se dana pojavila s diplomom na temelju koje je napredovala 2014. godine. Sada se ispostavilo da diploma nije stečena legalnim putem.

Ministarstvo pravosuđa: "Njezina diploma nije vjerodostojna"

Evo što o tom slučaju kaže Ministarstvo pravosuđa.

"Lidija Dundić je zaposlena u Ministarstvu pravosuđa na radnom mjestu stručne suradnice za što je uvjet završen preddiplomski i diplomski sveučilišni studij ili integrirani preddiplomski i diplomski sveučilišni studij ili specijalistički diplomski stručni studij. Prema obavijesti Ekonomskog fakulteta u Zagrebu njezina diploma nije vjerodostojna. Trenutno je na roditeljskom dopustu, odnosno koristi pravo prema Zakonu o rodiljnim i roditeljskim potporama", poručuju iz Ministarstva pravosuđa. Neslužbeno, nakon toga dobit će otkaz.

Dundić je otkrivena u kontroli po nalogu Ministarstva uprave. Što ono veli o slučaju?

"Ministarstvo uprave je, potaknuto učestalim zaprimanjima predstavki i pritužbi kojima se ukazuje na moguću nevjerodostojnost isprava o stupnju obrazovanja i struci službenika i namještenika zaposlenim u državnim tijelima i upravnim tijelima jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, zatražilo od čelnika navedenih tijela poduzimanje radnji u svrhu provjere vjerodostojnosti isprava službenika i namještenika na način da provjeru zatraže od obrazovnih institucija (ustanova) koje su isprave izdale te da o utvrđenom i poduzetom obavijeste Ministarstvo uprave. Ministarstvo pravosuđa pisano je obavijestilo Ministarstvo uprave o tome da su provjerom utvrdili da jedna državna službenica ima nevjerodostojnu diplomu i da je službenici rješenjem utvrđen prestanak službe izvanrednim otkazom", vele iz Ministarstva uprave.

Spor postupak provjere diploma

To je onaj otkaz koji se još nije dogodilo, jer je na roditeljskom dopustu.

Iz Ministarstva uprave napominju kako je "tijekom 2017., 2018. i 2019. godine utvrđeno 28 nevjerodostojnih isprava u državnim tijelima i 25 nevjerodostojnih isprava u tijelima jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave". Nekoliko je razloga zašto postupak ne teče brzo. Provjerava se velik broj diploma i svjedodžbi pa su obrazovne ustanove zatrpane zahtjevima za utvrđivanjem autentičnosti, a nerijetko se kontroliraju i svjedodžbe i diplome navodno stečene u školama i sveučilištima u inozemstvu, što dodatno usporava proceduru.

Nazvali smo supruga Lidije Dundić, rekao nam je da ne možemo do nje

Htjeli smo čuti Lidiju Dundić. Imali smo broj njezina supruga Anđelka, nazvali ga i objasnili što nas zanima. Rekao je da do nje ne možemo doći, a on nikakve izjave nije želio davati.

Dundić svojevremeno prijavljen zbog krađe

Dundića je svojedobno zbog teške krađe prijavio ravnatelj dubrovačkog zatvora, gdje je radio do sredine travnja 2016. godine, kada ga je tadašnji ministar pravosuđa, mostovac Ante Šprlje, angažirao kao pomoćnika. Prijava je Dundića teretila za krađu televizora jednom zatvoreniku, no pokazala se netočnom. Dundić je ujedno bio među posljednjima kadrovima Mosta koji su razriješeni dužnosti nakon raskida koalicije te stranke i HDZ-a. Dogodilo se to u srpnju 2017. godine.

Nismo ga stigli pitati je li znao za ženinu diplomu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara