PREDSJEDNIČKI IZBORI

Zašto je Juričan najozbiljniji kandidat na ovim izborima?

Zašto je Juričan najozbiljniji kandidat na ovim izborima?
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

PREDSJEDNIČKI kandidat Dario Juričan sinoć je ukrao show na televizijskom sučeljavanju kandidata, a danas je obišao Kozari bok koji mu je posljednja postaja u nizu obilazaka Hrvatske tijekom kampanje.

Naveo je kako je Kozari bok "centar svijeta i vjerojatno najsiromašniji kvart u Zagrebu".

Kaže da je došao provjeriti što su kriminalci prije njega napravili. "Ja ću doći ovdje i ponuditi im duplo i onda to neću napraviti", rekao je Juričan. "Prvo ću im dati asfalt, to je maksimum koji ću im dati. Onda ću im lagati da ću dati plin. Onda ću im za četiri godine opet nešto obećati", dodao je.

Posjetom Kozari boku ubio je dvije muhe jednim udarcem

Juričanov posjet Kozari boku lako je mogao izgledati poput buržujskog patroniziranja gradske margine ili liberalno milosrđe u kojem se želi pomoći siromašnijima da bi se osjećalo bolje zbog svojeg privilegiranog položaja u društvu, no ispao je direktan, iskren i jasan kao njegove najbolje akcije u sklopu ove kampanje.

Juričan je ukazao da stanovnike Kozari boka ne treba demonizirati kao one koji glasaju za Bandića, jer Bandić je prvi predsjednički kandidat koji se pojavio u Kozari boku. Juričan je drugi. Pored toga, dobro je kada predsjednički kandidat skreće pažnju medija na najsiromašniji zagrebački kvart koji u svijesti mnogih postoji kao mitski prostor, a ne kao stvarno mjesto na kojem žive ljudi, pa je Juričan ovim potezom ubio dvije muhe.

Živimo u parodiji demokracije, a Juričan to pametno demonstrira

Nacija je zahvaljujući predsjedničkoj debati prvi put bila izložena kandidaturi Darija Juričana koji je za svoj politički performans dobio auditorij od skoro 700 tisuća gledatelja, koliko ih je pratilo sučeljavanje na HTV-u. Reakcije su podijeljene, a nikoga Juričan nije ostavio ravnodušnim.

Jedni ga vole i podržavaju zbog inteligentnog trolanja i satiričkog raskrinkavanja sistema, drugima ide na živce iz ovih ili onih razloga, dok treći ne razumiju što se tu događa i što Juričan izvodi.

Odgovor na ovo zadnje pitanje je jednostavno: Juričan, koristeći se sredstvima satire, performansa i improvizacije provodi politički posve ozbiljnu misiju žestoke kritike vladajućeg sistema i pokušava isprovocirati reakciju glasača, ne nužno da ga podrže glasom, nego da dožive psihološko-političku transformaciju. Juričan ukazuje koliko je izvrnut sistem vrijednosti u današnjoj Hrvatskoj tako što pokazuje da živimo u parodiji demokracije koja je premrežena korupcijom i klijentelizmom.

Lažni dignitet predsjedničkih izbora

Neki koji nisu shvatili što Juričan radi zamjeraju mu da se "samo promovira" i da sve to čini kako bi se okoristio publicitetom, no činjenica je da se takva akcija i ne može provesti ako netko ne preuzme ulogu karikature hrvatskog političara i njegova vjernog glasača. Zamjerati Juričanu samopromociju je kao da se Željku Malnaru zamjerala samopromocija u Noćnoj mori. Jedno jednostavno ne ide bez drugog.

Kada je riječ o onima kojima Juričan nije sjeo, tu se izdvaja nekoliko međusobno nepovezanih skupina. Prvi smatraju da Juričan svojim sprdanjem ugrožava dignitet predsjedničkih izbora, to su vjerojatno ljudi koji štuju "prvog hrvatskog predsjednika doktora Franju Tuđmana". 

Juričan nikome ne oduzima glasove

Drugi iznose sofisticiranije kritike, primjerice onu po kojoj će Juričan "oduzeti glasove" Milanoviću, one glasove koji bi lijevo-liberalnog favorita mogli spriječiti da uđe u drugi krug. No ta je kritika uspostavljena na logičkoj pogrešci jer na predsjedničkim izborima nijedan kandidat ne uzima glasove drugom jer glasovi nisu unaprijed alocirani. Svi kandidati kreću od nula glasova i moraju si pribaviti podršku, tijekom čega se mogu boriti za isto biračko tijelo, ali to i dalje ne znači da kandidat A oduzima kandidatu B glasove. Nitko nije pretplaćen na glasove građana.

Drugi kandidati od Juričana mogu samo učiti

Juričanu se prigovara da je miljenik medija koji drugim manje poznatim kandidatima s manje financijskih resursa za kampanju oduzima medijski prostor, no stvari nisu tako jednostavne. Naravno da je Juričan medijski atraktivan sa svojim akcijama i performansima i u skladu s time dobiva i medijsku pažnju, što znači da kandidati od njega mogu učiti kako privući pažnju, umjesto da zavidno komentiraju kako je u tome bolji od njih.

Također, upitan je stav da Juričan šteti radikalnim porukama i utemeljenim kritikama koje iznose kandidati poput Katarine Peović, Dalije Orešković, Dejana Kovača i sličnih, jer on na drugi način ističe mnoge iste stvari kao i oni. Juričan satiričnim sredstvima nadopunjava argumentaciju koju iznose, a ne uzima im prostor jer funkcionira na drugom nivou u kampanji, odvojen od ostalih kandidata.

Glavna Juričanova ideja je ukazati na potpuni besmisao predsjedničkih izbora

Temeljna postavka Juričanove akcije je iskoristiti predsjedničke izbore da bi ukazao na besmisao predsjedničkih izbora te on ulazi u krunski demokratski događaj aktualnog poretka u Hrvata i ismijavanjem ga potkopava. Ostali kandidati su pak tu jer žele pobijediti ili javnosti prezentirati neke nove ideje, a potonjima Juričan ne stoji na putu jer njegova primarna personalna meta je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, pa tek onda njegovi saveznici poput predsjednice Kolinda Grabar-Kitarović, Miroslava Škore i u konačnici, HDZ-a.

Juričan je kandidat koji želi izazvati prevrat u Hrvatskoj što ga, pomalo paradoksalno, čini kandidatom s najozbiljnijim namjerama koje ne ovise direktno o njegovom izbornom rezultatu. 

Pobjeda za Juričana je izazvati psihološko-političku transformaciju Hrvata

Upadljivo je da Juričan ne inzistira na tome da birači doista trebaju glasati za njega jer njemu pobjeda na izborima ne znači pet godina boravka na Pantovčaku, nego potpaljivanje iskre koja će konačno spaliti trenutni HDZ-ov korumpirani sistem, namješten u korist stranačke, gospodarske i crkvene oligarhije koju je osnovao Franjo Tuđman.

Juričan se obraća svim građanima sa željom da ih prodrma, nasmije, animira, naživcira, natjera na razmišljanje i aktivira, a svjesni građani o kakvima Juričan sanja možda bi konačno bili spremni dati šansu nekim novim strankama i ljudima, umjesto da se na vlasti desetljećima izmjenjuju HDZ i SDP.

“Korupcija svima, a ne samo njima” je ogoljena istina o Hrvatskoj danas, a Juričan je najmoćnijim političarima gura u lice bez pardona. Još je važnije to što pokušava probuditi apatični demos koji i dalje ima moć iz korijena transformirati Hrvatsku, čime se Juričan potvrđuje kao radikalni humanist, posljednji čovjek koji ima vjere u Hrvate kao u ljude.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz predsjedničke izbore instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: predsjednički izbori

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara