Zašto Ramljak skriva da će novi Agrokor biti u Nizozemskoj?

Zašto Ramljak skriva da će novi Agrokor biti u Nizozemskoj?

Foto: FaH

AGROKOR je izbacio iz svojih materijala da će nova holding kompanija biti u Nizozemskoj, nakon kritike Udruge dioničara da će takvo rješenje biti loše za vjerovnike pa i za domaće dobavljače.

Krajem prosinca Ante Ramljak predstavio je svoj nacrt nagodbe prema kojem bi se vjerovnici namirili imovinom novog Agrokora, preuzimajući udjele holding kompanije koja bi bila u Nizozemskoj.

Dioničari u Hrvatskoj ostaju bez svega za razliku od dioničara Mercatora ili Kiseljaka

Iz Udruge dioničara kritizirali su njegovo rješenje prvenstveno zato što predviđa da će postojeći dioničari u Hrvatskoj ostati bez svega, za razliku od primjerice dioničara Agrokorovih tvrtki u BiH i Sloveniji - Mercatora ili Kiseljaka, jer će imovina Leda ili Jamnice biti prebačena u druga poduzeća, a njima će zbog golemih jamstava - ostati prazna poduzeća.

Zatim je Udruga predstavila svoje rješenje za nagodbu koje pretpostavlja da za razliku od Ramljakovog neće biti otpisa, nego će se dugovi pretvoriti u kapital. Tamo gdje su nastajali, dobavljači bi primjerice dobili 25 posto Konzuma, a ne pristaju li na pretvaranje duga, mogli bi se naplatiti kroz komercijalne zapise.

Umjesto novog Agrokora u Nizozemskoj, novi Agrokor na ZSE

Njihova kritika išla je u i smjeru da za razliku od Ramljakovog plana koji pretpostavlja "novi Agrokor u Nizozemskoj" njihov plan predlaže "restrukturirani Agrokor na ZSE".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Nakon toga je Agrokor izbacio sa svog weba spominjanje nizozemske holding kompanije. "Dodatno, refinancirani dug će vjerojatno biti vezan uz instrumente duga i kapitala izdane od strane nizozemske holding kompanije...", stoji u objavi Agrokoru iz siječnja u rubrici pitanja i odgovori oko nagodbe.Sada je izbačena riječ "nizozemska", pa navode: "Dodatno, refinancirani dug će vjerojatno biti vezan uz instrumente duga i kapitala izdane od strane holding kompanije."


I Todorić je svoju holding kompaniju držao u Nizozemskoj, vjerojatno su to od njega tražili financijeri zbog dobrog pravnog okvira i niskih poreza. Ista je ideja bila primamljiva i Ramljaku, no zbog kritike Udruge dioničara čini se da je od nje odustao ili je barem ne želi gurati u prvi plan.

Zašto Ramljak ne bi dionice novog Agrokora uvrstio na Burzu?

Novo holding društvo u Nizozemskoj postalo bi vlasnik svih Agrokorovih novoosnovanih podružnica, a time i koncesija na zemlju i vodu, pa su problematizirali činjenicu da Ramljak, za razliku od izvanredne uprave talijanskog Parmalata, nije planirao dionice novog holdinga uvrstiti na Zagrebačku burzu i time omogućiti pravično formiranje cijene, a time i vrednovanje novog holdinga.

Iz Udruge dioničara upozorili su da će dobavljači biti prisiljeni prodavati udjele holding kompanije iz Nizozemske po diskontnim cijenama, jer nisu uvrštene na burzi.

"Naime, trgovina udjelima u novom se holdingu u Nizozemskoj ograničava na "unaprijed odabranu listu prihvatljivih investitora". Takva ograničenja ne pomažu u "otkrivanju cijene". Naprotiv, ona čine očekivane cijene – po kojima će dobavljači biti prisiljeni prodavati svoje udjele ne bi li financirali potrebe za obrtnim kapitalom – nižima", navodi se u dokumentu uz prijedlog nagodbe Udruge dioničara.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara