Zašto škole nemaju tablete? Divjak: Moguće da je kriv i tajfun

Zašto škole nemaju tablete? Divjak: Moguće da je kriv i tajfun
Screenshot: RTL

ŠKOLA traje već tri tjedna, a od njih 74 tek ih 11 ima tablete. Od njih 11 samo četiri se njima koristi. Dakle, samo četiri škole počele su raditi po eksperimentalnom programu.

Osim što reforme (još) nema, u Ministarstvu su zaboravili na 8000 siromašne djece koja su trebala dobiti novac za udžbenike, ali nisu dobila. 4,5 milijuna kuna predviđenih za to ostalo je na računu Ministarstva nečijom greškom.

Pa gdje je zapelo?

Ministrica Blaženka Divjak gostovala je sinoć u RTL Direktu te pokušala objasniti što se događa.

"Ispričavam se roditeljima i učenicima jer je do toga došlo. Ova odluka nije na vrijeme poslana u proceduru. Tražila sam očitovanje, prije svega da unaprijedimo proces i da se to više ne događa, a danas je vlada donijela odluku da se pošalju udžbenici svima koji na to imaju pravo", rekla je o neisplati novca za siromašnu djecu.

Tko je kriv što nema tableta? Dobavljači se žale da je tajfun Mangkhut.

"Moguće da je tajfun kriv. Mi smo sada dio globalne ekonomije i moramo znati da kada digitaliziramo škole zapravo potičemo digitalnu transformaciju gospodarstva te apeliram na sve dobavljače da budu spremni za iduću godinu kada idemo frontalno na sve škole", kazala je Divjak dodajući da je Ministarstvo novac za tablete u škole poslalo krajem šestog mjeseca.

Jesu li ravnatelji prekasno naručili tablete?

"Ravnatelji su naručili tablete, neke škole su ih dobile, neke imaju problema s dobavljačima, ali to je također naša eksperimentalna faza da vidimo kako doći do opreme na vrijeme. Većina ravnatelja je naručila tablete prije godišnjih odmora, no različiti su dobavljači i moramo znati da se takve stvari događaju", rekla je ministrica.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara