Zašto su porezni obveznici HDZ-ovom ustaši platili put u Bleiburg?

Zašto su porezni obveznici HDZ-ovom ustaši platili put u Bleiburg?

Foto: Pixsell/Goran Stanzl

ANĐELKO Bosančić je HDZ-ovac kojeg je austrijska policija uhapsila jer je dizao desnicu u Bleiburgu. Još uvijek je u pritvoru, a prijeti mu kazna od 10 godina zatvora.

>> Austrija čisti hrvatsko smeće: HDZ-ovog ustašu s Bleiburga tretiraju kao ubojicu, on se pokajao

Prošlog tjedna ovaj istaknuti član dugopoljskog HDZ-a zaputio se na komemoraciju u Austriju zajedno s bivšim načelnikom i županom, a danas predsjednikom dugopoljskog ogranka stranke. Put im je platila općina, odnosno porezni obveznici, odnosno mi.

"Predstavnik svoje općine"

Ovu informaciju danas je potvrdio Bosančićev austrijski odvjetnik po službenoj dužnosti, dr. Thomas Romauch.

"Bosančić je priznao dizanje desne ruke, ali se branio da ništa loše nije mislio. Također je naveo da je član Hrvatske demokratske zajednice, da je demokrat, lokalni dužnosnik i da je u Bleiburg stigao kao predstavnik svoje općine, koja mu je i platila put. Po njegovu mišljenju, pjesma koju često koriste na svojim stranačkim skupovima bila je povod za sve. Na koncu je kazao kako mu je vrlo, vrlo žao zbog svega", ispričao je dr. Romauch. 

Nejasno je zašto bi općina Dugopolje platila put  u Bleiburg bivšem HDZ-ovom vijećniku koji sad u austrijskom zatvoru čeka presudu zbog ustašovanja.Zašto mu je plaćen put?


Poslali smo upit općini jer nas je zanimalo zašto su mu uopće platili put te koliko je porezne obveznike stajalo "predstavljanje općine". Također, upitali smo ih jesu li još kome platili put. Na kraju, upitali smo općinu Dugopolje zbog čega Anđelko Bosančić, kojemu sad prijeti 10 godina zatvora zbog hitlerovskog pozdrava, nije otputovao u privatnom aranžmanu.

"Predstavnici Općine Dugopolje od osnutka do danas svake godine sudjelovali su na  komemoraciji žrtvama Bleiburga i križnog puta", piše u odgovoru općine.

"Anđelko Bosančić bivši je vijećnik i bivši predsjednik Općinskog vijeća te aktualni predsjednik DVD-a Dugopolje. Zajedno s prethodnim općinskim načelnicima, zamjenicima načelnika i općinskim vijećnicima više puta je bio općinski izaslanik u Bleiburgu.

Predstavnici Općine Dugopolje  putovali su  s jednim osobnim automobilom te je za potrebe putovanja izdat nalog za službeno putovanje", piše u odgovoru općine koji potpisuje općinski načelnik Perica Bosančić.

Nisu nam odgovorili koliko su platili put te zbog čega Bosančić nije putovao u privatnom aranžmanu.

Pljeskanje, mahanje i pjevanje na komemoraciji

Podsjetimo, Bosančić je istaknuti član dugopoljskog HDZ-a, a uhapšen je zato što je tijekom komemoracije na Bleiburgu, glasno pjevajući, dizao desnicu u zrak. Iako je austrijska policija jasno upozorila da se nikakvi fašistički incidenti neće tolerirati, čini se kako Bosančić njihovo upozorenje nije ozbiljno shvatio.

"Anđelko, po onome što sam ja mogao vidjeti, nije napravio ništa loše. Bio je u jednoj skupini od desetak hodočasnika koji su dizali ruke, i lijevu i desnu, mahali zastavama, pljeskali, pjevali... Nije napravio ne znam što", ispričao je lokalni poduzetnik Ljubo Marasović koji je otputovao s Bosančićem u Bleiburg te dodao kako je HDZ-ovcu nakon privođenja i ispitivanja oduzeta osobna iskaznica i druge isprave.
U razini ubojstva

Austrija ne dijeli Marasovićevo mišljenje.

"Sud u roku od 14 dana mora odlučiti ostaje li Anđelko Bosančić u pritvoru. Nakon toga tek će uslijediti suđenje, ali vam u ovom trenutku ne mogu reći kada će ono točno početi. Druga je stvar u mojoj strategiji obrane da slučaj ostane na lokalnoj razini i ne ode pred savezno pravosuđe, gdje je ova vrsta kaznenog djela na razini ubojstva ili oružane pljačke. To je sve posljedica negativnih iskustava koje je Austrija imala s Hitlerovim dobom i njegovim naslijeđem", ispričao je Bosančićev austrijski odvjetnik.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara