Zastupnik Lesar upozorava na moguću elektroenergetsku podvalu hrvatskim građanima

NEOVISNI parlamentarni zastupnik Dragutin Lesar na svome je blogu danas objavio i pomno objasnio moguću zakonsku podvalu koja bi u ponedjeljak trebala "proći" u Hrvatskom saboru, a koje se direktno tiče malih potrošača električne energije u Hrvatskoj.

Objašnjavajući kako se rasprava o dvama prijedlozima tzv. energetskih zakona jučer kasno poslijepodne iznenada našla u saborskoj raspravi, Lesar navodi da ni on sam nije stigao dotrčati u dvoranu parlamenta kako bi iznio svoj stav o predloženim zakonima koji uzgred budi rečeno nisu usklađeni s europskom pravnom stečevinom.

Lesar tako detaljno pojašnjava kako se u saborsku proceduru uvukao sporni prijedlog zakona vezan uz male potrošače električne energije, koji bi naizgled trebao pridonijeti liberalizaciji tržišta električne energije u Hrvatskoj, a zapravo bi pogodovao jačanju monopola kojeg Hrvatska elektroprivreda (HEP) trenutno ima na domaćem tržištu električnom energijom.

Osim što bi sporni prijedlog dopune zakona očvrsnuo položaj HEP-a na tržištu, male potrošače bi prisilio da do kraja lipnja iduće godine odluče od kojeg dobavljače žele kupovati električnu energiju. U Hrvatskoj to trenutno radi jedino HEP.

Skupocjeno "uravnoteženje"

Lesar upozorava i na stavku prijedloga zakona koja se odnosi na tarifni sustav po kojem bi se električna energija naplaćivala od malih potrošača. Naime, prema tom zakonskom prijedlogu sva domaćinstva do 30. lipnja 2009. morat će sklopiti ugovor s nekim od trgovaca električnom energijom. I tada će struju plaćati po sada važećem tarifnom sustavom u kojemu je cijena kw/h više tarife 0,75 kuna, a niže 0,38 kuna. A ako ne sklope ugovor, plaćat će cijenu po "uravnoteženju" HEP-a.

Zastupnik objašnjava da je prema tom "uravnoteženju" cijena struje jednog kw/h u rujnu bila 0,87 kuna, u listopadu 0,85 kuna, a u studenom 0,63 kune. A po tarifnom sustavu, za one koji imaju dvotarifna brojila i troše oko 25 % električne energije po nižoj, a 75% po višoj tarifi, prosječna je cijena bila oko 0,60 kuna po kw/h.

To pak znači da su cijene "uravnoteženja" u rujnu za 47% više nego iz tarifnog sustava, a na te cijene se još plaća naknada i PDV pa ispada da je cijena jednog kw/h po sistemu "uravnoteženja" veća za 65%, napominje Lesar.

Kupujte od nas, ili...

Zbog svega toga Lesar izražava bojazan da će HEP uz pomoć Hrvatske energetske regulatorne agencije postići apsolutni monopol do kraja lipnja iduće godine do kada će mali kupci biti primorani na kupnju energije od HEP-a i to ni manje ni više nego po sistemu "uravnoteženja".

Lesar se također pita tko će hrvatske građane informirati da, ukoliko zakon prođe u Saboru, do kraja prve polovice 2009. moraju izabrati opskrbljivača električnom energijom te što će im poručiti.

"Sklopite ugovor o kupnji struje s .... HEP-om jer drugog trgovca nema? Svu smo konkurenciju blokirali tako dugo dok vi ne potpišete ugovor s HEP-om. A onda ćemo tržište električnom energijom liberalizirati! Hoće li HEP pozivati građane da sklope ugovor s njima? A što će im oni poručiti? Ako ne sklopite ugovor s nama plaćat će te skuplju struju!", podvukao je Lesar.

R.I.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara