Zatvara se Trumpova dobrotvorna zaklada

Zatvara se Trumpova dobrotvorna zaklada
Foto: EPA

PROBLEMATIČNA dobrotvorna zaklada američkog predsjednika Donalda Trumpa pristala je na zatvaranje u jeku navoda o zloporabi sredstava, javlja BBC danas.

Zatvaranje zaklade najavila je državna odvjetnica New Yorka Barbara Underwood, koja će nadgledati raspodjelu preostalog novca.

Ona je optužila Trumpa i njegovo troje najstarije djece da su koristili zakladu u privatne i političke svrhe.

Slučaj protiv njih će se nastaviti, kazala je Underwood.

"Trumpova zaklada služila je kao čekovna knjižica"

Prema njezinim riječima, otkriven je "šokantan obrazac ilegalnih aktivnosti u koje je bila uključena Trumpova zaklada, a među njima je nezakonita koordinacija s Trumpovom predsjedničkom kampanjom, opetovano i svjesno izvlačenje koristi u privatne svrhe te još puno toga".

Underwood je dalje rekla da je Trumpova zaklada služila kao "čekovna knjižica" za Trumpove poslovne i političke interese.

Prema odredbama sporazuma o zatvaranju zaklade, ona može biti raspuštena samo pod pravosudnim nadzorom i njezina se imovina može raspodijeliti samo "uglednim organizacijama koje odobri moj ured", rekla je Underwood.

Trump još nije komentirao zatvaranje zaklade

Dodala je da je to "važna pobjeda za vladavinu zakona koja jasno pokazuje da za sve vrijede ista pravila".

"Nastavit ćemo s našom parnicom kako bismo osigurali da Trumpova zaklada i njezini direktori budu pozvani na odgovornost zbog jasnih i opetovanih kršenja državnog i saveznog zakona."

Trump i njegova djeca zasad nisu komentirali zatvaranje zaklade.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara