Završena glavna rasprava u suđenju tzv. gospićkoj skupini

ZAVRŠNOM riječi Tomislaav Sabljara, branitelja četvrtooptuženog u suđenju tzv. gospićkoj skupini Mirka Norca, i završnim primjedbama četvorice optuženika danas je na Županijskom sudu u Rijeci završila glavna rasprava u tom postupku.

Sabljar je ustvrdio da je umirovljeni general Mirko Norac, zapovjednik 118. gospićke brigade u početku rata, neosnovano optužen, rekavši da nema pisana dokaza da je naredio odvođenje i likvidaciju civila, za što je optužen, te da o takvoj naredbi nije govorio ni jedan od svjedoka u postupku.

Sabljar je rekao da su civile odvodili vojni policajci, ali da oni nisu bili pod Norčevom ovlasti, nego predsjednika tadašnjeg Kriznog štaba za Liku Ante Karića, koji je tada bio "glavni zapovjedni faktor na području Gospića".

Istaknuo je kako je optužba da je Norac osobno ubio jednu ženu u likvidaciji civila na Pazarištu, izdvojivši je iz skupine civila, "tendenciozan pokušaj da se diskerditira najsvjetliji lik u ovom postupku". Upitao se zašto se između, kako je rekao, 10 ubojica koji su ubili 10 civila na Pazarištu, terete samo Norac i Tihomir Orešković. Ustvrdio je da je zločina u Gospiću u to vrijeme bilo, ali da Norac nije sudjelovao u njima. Dodao je da "nema načina da se zaustavi neprijatelj u ubijanju civila osim da se ubijaju njegovi".

Sabljar je, istaknuvši da je Norac spasio mnogo života ne štedeći svoj te da je ratni heroj i ponos Hrvatske, izložio glavne točke Norčeva ratnog puta. Kako je kazao, Norac se nije okoristio u ratu, ima "samo stančić u Zagrebu i mizernu penziju".

Predsjednici Sudskog vijeća sutkinji Iki Šarić predao je plakat s javnih prosvjeda kojima se tražilo oslobađanje Norca od optužbe tražeći da se taj plakat unese u sudski spis.

U završnim primjedbama optuženici Orešković i Norac su ukratko ponovili svoju obranu, odabcivši točke optužnice vezane uz njih. Orešković je rekao da bi za nj "istina bila najveća olakotna okolnost" u postupku, ali da je imao "manje izgleda od onih koje je Hrvatska imala 1991. protiv agresora". Ponovivši tvrdnje o utjecaju "obavještajno-političkog podzemlja" na postupak, rekao je da je riječ o "refleksiji političkih sukoba na višoj razini". "Ako je volja sadašnjeg predsjednika države da se zaštite njegovi dugogodišnji prijatelji, neka tako i bude", istaknuo je i dodao da bi mu bilo draže da se žrtvuje za, kako je rekao Orešković, časne ljude, a ne "najcrnje likove novije hrvatske povijesti".

Stjepan Grandić je samo rekao da je "svima ovdje sve jasno", a Ivica Rožić da nije kriv za kažnjiva djela za koja je optužen, nego da "može biti kriv samo zato što je Hrvat".

Presuda će biti izrečena u ponedjeljak u 10 sati. Orešković i Norac su optuženi da su izdavali naloge za privođenje i likvidaciju najmanje 50 civila, uglavnom Srba s gospićkog i karlobaškog područja u listopadu 1991., a Norac i za ubojstvo jedne žene. Stjepan Grandić je optužen da je organizirao i provodio zatočenja civila u perušićkoj vojarni i njihovu kasniju likvidaciju na Lipovoj glavici, a Ivica Rožić za odvođenje i ubojstvo trojice karlobaških Srba na Crnom Dabru na Velebitu. Milan Čanić je prošli tjedan oslobođen optužbe.

Glavna rasprava trajala je 14 mjeseci, saslušano je oko 150 svjedoka, a istražni postupak na Županijskom sudu u Rijeci počeo je u rujnu 2000.

(Hina) dsil vknZnate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara