Završena međunarodna konferencija o promatranju izbora

PREDSTAVNICI organizacija za promatranje izbora usvojili su u nedjelju u Zagrebu "Deklaraciju Europskih domaćih nestranačkih promatrača" u kojoj se ističe važnost promatranja izbora kao jamstva demokratskih izbornih procesa i postavljaju opći standardi izbornog promatranja.

Deklaracija je usvojena posljednjeg dana međunarodne konferencije koja počela 25. lipnja, u organizaciji Ureda za demokratske institucije i ljudska prava Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OSCE/ODIHR) i Mreže Europljana za izbornu i demokratsku potporu (NEEDS), uz tehničku potporu GONG-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Prema priopćenju GONG-a, tridesetak predstavnika organizacija za nestranačko promatranje izbora iz središnje i istočne Europe, Azije, Afrike, Južne Amerike i SAD te međunarodnih organizacija, razmotrili su mogućnosti usavršavanja rada i povećanja učinkovitosti promatračkih organizacija i skupina, kao i probleme i zapreke s kojima se one susreću u svom radu.

U usvojenoj Deklaraciji se potvrđuje nezamjenjiva uloga domaćeg nestranačkog promatranja izbora kao jamca demokratskih izbornih procesa, podsjećaju države na poštivanje prava promatranja izbora te postavljaju opći standardi domaćeg nestranačkog promatranja izbora.

Sudionici konferencije su, priopćio je GONG, sastavili i ponudili na potpisivanje tzv. "Zagrebačke principe za zajednički pristup domaćem promatranju izbora" kojima se domaće promatračke organizacije ili skupine iz regije OESS-a obvezuju na poštivanje načela nepristranosti, transparentnosti i odgovornosti, na poštivanje vladavine prava i demokratskih vrijednosti, promicanje volonterstva, objektivno i vjerodostojno izvještavanje s izbora te solidarnost među organizacijama i skupinama.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara