Završio današnji sastanak tripartitne radne skupine o ZOR-u

Zajednička radna skupina Vlade, sindikata i poslodavaca na večerašnjem je sastanku postigla dogovor o ugovoru o radu na određeno vrijeme, no ostalo je otvoreno pitanje predstavništva radnika u nadzornim odborima tvrtki.

Sporna pitanja iz prijedloga izmjena Zakona o radu (ZOR), ugovor o radu na određeno vrijeme i predstavništvo u nadzornim odborima, bile su glavne teme četverosatnog sastanka tripartitne radne skupine za usuglašavanje otvorenih pitanja u vezi izmjena i dopuna ZOR-a, održanog u Vladinu Uredu za socijalno partnerstvo.

Radna grupa je predložila da ugovor o radu na određeno vrijeme bude iznimka za zasnivanje radnog odnosa te da prestanak takvog ugovora mora biti unaprijed određen objektivnim razlozima (istek određenog roka, izvršenje određenog posla ili nastupanje određenog događaja), stoji u večerašnjem priopćenju Vlade.

Uvjeti sklapanja ugovora na određeno vrijeme ostali bi kao i do sada - tri godine, uz jedan ili više uzastopnih ugovora, a kolektivnim ugovorima to bi se moglo i drugačije regulirati. Poslodavac će imati obvezu obavijestiti radnike kad otvara nova radna mjesta.

Radnici na određeno vrijeme mogli bi sudjelovati u programima usavršavanja i obrazovanja kao i oni koji rade na neodređeno.

Članovi radne skupine nisu se složili oko predstavništva radnika u nadzornim odborima. Poslodavci smatraju da nije potrebno reguliranje tog pitanja, a sindikati predlažu snižavanje kriterija za članstvo u nadzornim odborima s dvjesto na sto zaposlenih.

´Kod tog pitanja nismo se približili, te je dogovoreno da se prikupe podaci o tome kako je ono riješeno u ostalim europskim zemljama. Nakon toga ponovo ćemo razgovarati o toj temi´, rekao je Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata.

Sever je ocijenio da su ´ozbiljni razgovori donijeli i određene pomake´, no, istaknuo je, ne želi biti previše optimističan u vezi ostalih zahtjeva koje tek treba raspraviti.

Zajednička radna skupina nastavlja rad sutra, 5. ožujka, s pitanjima otpremnina, otkaznih rokova, kompenzacijskih rješenja te drugih pratećih zakona i propisa, stoji u priopćenju Vlade.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara