Zbog australske turneje Thompson će morati na savjetovanje o toleranciji?

MARKO PERKOVIĆ THOMSPON, koji se sa svoje američke turneje "Bilo jednom u Hrvatskoj" vratio nimalo sretan reakcijama tamošnje nehrvatske javnosti, istu će torturu, čini se, proći i u Australiji. Da bi tamo nastupio, morat će, kako donosi australski The Age, na savjetovanje o toleranciji.

Židovska grupa B'nai B'rith osudila je izdavanje vize Marku Perkoviću, kojega list navodi kao "frontmena grupe Thompson". Također donosi kako su njegovi koncerti, zbog veličanja ratnih zločina nad Srbima, Romima i Židovima tijekom Drugog svjetskog rata, zabranjeni u Nizozemskoj i Kanadi.

Glasnogovornik spomenute židovske grupe, Manny Waks, izjavio je kako nije dobro to što je vlada dozvolila ulazak u zemlju "osobi koja predstavlja zvijezdu vodilju nacističkoj mladeži i rasistima".

"Ovi koncerti privlače mlade neonaciste i njihove simpatizere, a ti ljudi nose odjeću koja propagira ustaški režim", kazao je Waks, dodavši kako neki od stihova uključuju riječi poput "Moj tata je Ustaša, a i ja sam". U tekstu se ne precizira na koje je stihove Waks mislio, s obzirom da takvih u Thompsonovim pjesmama nema.

List, koji u tekstu barata s nekoliko netočnih podataka o hrvatskom pjevaču, nadalje piše kako je Thompson zadnji put u Australiji turneju imao 2005. godine, a njegov sljedeći nastup zakazan je za 29. prosinca u australskom Festival Hallu u Melbournu. Njegov je koncert sponzoriran od strane hrvatske zajednice u Australiji, čije je sjedište u Hrvatskom domu u Footscrayu.

The Age navodi kako su pokušali do komentara o turneji doći u Hrvatskom domu, no da nitko nije bio dostupan.

Iz Odjela za useljeništvo i iseljeništvo potvrđeno im je da je Perkoviću odobrena viza. Iz glasnogovorništva su, kako piše list, doznali kako će Thompson prije održavanja koncerata "biti savjetovan o multikulturalnoj prirodi australskog društva i potrebi da se izbjegne poticanje na netrpeljivost u zajednici".

Vic Alhadeff, predsjednik Odbora Židova New South Walesa, kazao je kako je njegova organizacija od Hrvatskog kluba, osnovanog od strane Ujedinjenih Hrvata, a koji će ugostiti Thompsona u Sydneyju, dobila jamstvo da "bend" neće promovirati nacizam tijekom boravka u Australiji. Svejedno, Alhadeff kaže kako postoji bojazan da bi Thompsonov nastup mogao biti "zvijezda vodilja simpatizerima nacizma".

Foto. Index, Arhiva

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara