Zbog Brexita rekordan broj Britanaca traži njemačko državljanstvo

Zbog Brexita rekordan broj Britanaca traži njemačko državljanstvo
Ilustracija: EPA

U NJEMAČKOJ je prošle godine broj osoba koje su primljene u knjigu njemačkih državljana porastao za 15 posto, ponajviše zahvaljujući državljanima Velike Britanije koji zbog Brexita uzimaju i njemačko državljanstvo, priopćio je Njemački savezni ured za statistiku. 

"Godine 2019. je 128.900 njemačkih građana stranog porijekla primilo njemačko državljanstvo, što je najveći broj od 2003.", priopćio je Njemački savezni ured za statistiku u Wiesbadenu. 

Od toga 14.600 novih ulazaka u njemačku knjigu državljana otpada na državljane Velike Britanije. 

Britanski državljani naglo su počeli tražiti njemačko državljanstvo 2016., u godini referenduma o Brexitu. 2015., godinu prije referenduma, njemačko državljanstvo je zatražilo svega 600 Britanaca. 

Preko 2 tisuće hrvatskih državljana dobilo njemačko državljanstvo

Prošle je godine 2270 hrvatskih državljana steklo i njemačko državljanstvo, što je porast u usporedbi s 2018., kada je njemačku putovnicu zatražilo 2360 hrvatskih državljana. Porast broja hrvatskih državljana koji su stekli i njemačko državljanstvo dogodio se nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju. 

Prošle je godine 16.200 državljana Turske dobilo njemačko državljanstvo, a posebno je porastao broj dodjela njemačkog državljanstva za useljenike iz Poljske (6000), Rumunjske (5800) i Iraka (4600). 

U Njemačkoj je 2018. živjelo oko 20 milijuna građana s migrantskom pozadinom, u što spadaju osobe koje su se same doselile u Njemačku ili one kojima je barem jedan roditelj useljenik. Oko 50 posto ovih građana posjeduje njemačko državljanstvo. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara