"Zbog fotelje ravnateljice Centra za socijalnu skrb stradao 17-godišnji mladić s posebnim potrebama"

DANAS dvadesetogodišnji sin Stele Njemeček, prije nešto više od dvije godine "isprintao" je
dvije novčanice od stotinu kuna na A4 papiru i odnio ih u školu. Mladenačka ludost nagnala je
njega kao i njegove školske prijatelje da "nemuštu" krivotvorinu pokušaju unovčiti na
obližnjem kiosku. Naravno odmah su uhićeni, a dobili su i sudske kazne od 60 sati guljenja krumpira u Crvenom križu.

Tu mladenačku dogodovštinu sina udomiteljice Njemeček i čelnice udruge udomitelja djece "Put ka sreći", iskoristio je Centar za socijalnu skrb (CZSS) u Koprivnici, koji im je prije godinu dana oduzeo dozvolu za udomljivanje djece. Prije nekoliko dana Njemeček je dobila i odluku prema kojoj se njen 17-godišnji štićenik mora iseliti iz njezina doma.

Društveno neprihvatljivo ponašanje

"Nevjerojatno! Prije godinu dana ostavili su mi djecu, a ukinuli dozvolu zbog - društveno
neprihvatljivog ponašanja člana obitelji. Nitko nikada u godinu dana nije pitao za troje djece
koje su tada bili kod mene. Sada mi žele oduzeti 17-godišnjaka koji je kod nas već sedam
godina", kaže Njemeček za Index dodajući kako će mladić drugim udomiteljima otići na kraju školske godine.

Za krajnje čudan odnos Centra za socijalnu skrb u Koprivnici prema njenoj obitelji, Njemeček tvrdi da je razlog u tome što je udruga na čijem je čelu, kao i ona osobno, godinama prijavljivala nepravilnosti vezana za udomiteljstvo u tom gradu. Njemeček je osnivačica koprivničke udruge udomitelja "Put ka sreći" i suosnivačica Foruma za kvalitetno udomiteljstvo djece.


Udomitelji koji piju, a štićenici imaju uši 

"Budući da sam udomiteljica koja se uistinu brine za djecu i borim se za kvalitetno udomiteljstvo, vjerojatno im kao takva ne odgovaram, jer ih tjeram na rad. Stoga me žele maknuti. Žalosno je za reći da u Koprivnici postoje udomitelji djece s PTSP-om, umirovljenici te liječeni alkoholičari koji i dalje piju. Postoje čak i slučajevi udomiteljica koje ne poštuje osnovne higijenske standarde pa joj djeca imaju i uši. Već je i škola reagirala na to, ali nikome ništa", kaže Njemeček za Index dodajući kako se već dugo godina bavi udomiteljstvom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije godinu dana oduzeta joj je dozvola za udomljavanje djece, a kod nje su bila još tri štićenika. Jedan od njih je i danas 14-godišnji mladić koji je u međuvremenu vraćen majci. Kako nam kaže, posebno je ponosna na bivšu štićenicu koja je u međuvremenu postala punoljetna, a nedavno je i upisala fakultet. Tu je i spomenuti 17-godišnjak koji je jedini ostao, a "užasnut" je da bi ga nakon sedam godina mogli premjestiti u drugu obitelj. 

"Nisam se znao koristiti kupaonicom"

"Kad sam došao u obitelj bilo mi je teško i nisam se baš znao brinuti za sebe. Bio sam totalno zapušten, nisam se znao koristiti kupaonicom, jer mi je bila nepoznata. Ništa nisam znao o osobnoj higijeni, no ti ljudi su me kroz nekoliko dana naučili kako da se istuširam i operem zube. Kako da pristojno jedem i govorim književnim jezikom", stoji u pismu 17-godišnjeg štićenika kojeg je uputio javnoj pravobraniteljici s molbom da ga ne odvajaju od sadašnje obitelji. Inače, 17-godišnji štićenik dijete je s posebnim potrebama, a trenutno pohađa prvi razred Srednje škole. 
 
"Moja odjeća je bila sva zaprljana i teta Stela je odmah stupila u 'akciju'. Kupila mi je svu potrebnu garderobu, a  imao sam svoj bicikl i svoju sobu. Sve da mi bude lijepo i ugodno, no to sad dalje i nije tako jako bitno, nego je bitno to što sam u toj kući već sedam godina, pola svog života sam spavao i jeo u toj kući. Majka me u tih par godina posjetila svega tri do četiri puta. Niti manje, niti više", stoji u nastavku pisma.

Fotelju plaća 17-godišnjak

Njemeček je zbog odnosa koprivničkog CZSS prema njoj najavila tužbe i žalbe, međutim odluka je neminovna. Njen štićenik nakon svega će morati "osjetiti kaznu" i otići iz doma u kojemu je proveo najljepših sedam godina. Zanimljivo je kako obitelj Njemeček broji šest članova, naime uz supruga tu je još i njihovo četvero djece koja nikada nisu imala problema sa zakonom ili s nečim sličnim. No, nesretna epizoda njenog sina prije dvije godine za Centar je bila sasvim dovoljna da pokaže svu svoju surovu moć.

"Nažalost, cijenu da ravnateljica Centra u Koprivnici sačuva svoju fotelju, morat će platiti 17-godišnjak koji nije ništa kriv", zaključuje na kraju Stela Njemeček. 

Ilko Ćimić
Foto: Index

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara