Zbog koronavirusa očekuje se manja potražnja nafte

Zbog koronavirusa očekuje se manja potražnja nafte
Ilustracija: EPA

POTRAŽNJA za naftom smanjit će se u prvom tromjesečju na godišnjoj razini prvi put od vrhunca financijske krize 2009. godine zbog epidemije koronavirusa u Kini, objavila je danas Međunarodna agencija za energiju (IEA).

"Posljedice virusa Covid-19 po globalnu potražnju za naftom bit će značajne. Sada se očekuje da će se potražnja u prvom tromjesečju smanjiti za 435 tisuća barela dnevno, prvi put u tromjesečnom razdoblju u više od deset godina", izvijestila je IEA u mjesečnom izvješću.

"Snizili smo ujedno našu prognozu globalnog rasta (potražnje) u cijeloj 2020. za 365 tisuća barela dnevno, na 825 tisuća barela dnevno, najnižu razinu od 2011. godine", navode u IEA-i. Dodaju ujedno da će se po njihovim pretpostavkama ekonomska aktivnost od drugog tromjesečja ubrzano vraćati u normalu.

OPEC-ova proizvodnja u siječnju pala na najnižu razinu od globalne recesije 2009.

U razdoblju od travnja do lipnja potražnja za naftom trebala bi po procjenama IEA-e rasti 1,2 milijuna barela dnevno. U trećem tromjesečju u IEA-i očekuju normalizaciju, uz procijenjeni rast potražnje za 1,5 milijuna barela dnevno zahvaljujući izglednim poticajnim mjerama u Kini.

Potražnja za naftom članica Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) trebala bi se po prognozama agencije smanjiti, a tempo rasta proizvodnje u SAD-u vjerojatno se neće mijenjati do drugog dijela godine.

OPEC-ova je proizvodnja u siječnju pala na najnižu razinu od globalne recesije u 2009. godini, primjećuju u IEA-i, ukazujući na smanjeni libijski izvoz zbog blokade postrojenja i pad proizvodnje u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Proizvođači odlučili smanjiti opskrbu

"Budući da bi Covid-19 mogao ozbiljno pogoditi potražnju u prvoj polovini godine, proizvođači su pod pritiskom da dodatno smanje opskrbu", ističu u agenciji.

OPEC i skupina neovisnih proizvođača predvođenih Rusijom odlučili su smanjiti opskrbu u prvom ovogodišnjem tromjesečju za 1,7 milijuna barela dnevno kako bi uravnotežili tržište i poduprli cijene. Razmatraju i mogućnost sazivanja izvanrednog sastanka kako bi razgovarali o dodatnom ograničenju proizvodnje, navode izvori.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara