Zbog minimalca od 15 dolara mali restorani u New Yorku masovno propadaju

Zbog minimalca od 15 dolara mali restorani u New Yorku masovno propadaju
Foto: EPA

POVEĆANJE minimalne plaće na 15 dolara porazno se odražava na male poslove u New Yorku koji, sukladno predviđanjima, masovno propadaju.

Posebno pogođena je restoranska industrija s niskim maržama, javlja New York Post.  

Katastrofalne posljedice po restoransku industriju 

Spomenute novine objavile su vijest o zatvaranju restorana Gabriel's Restaurant and Tequila Bar koji je prethodno poslovao 25 godina. Vlasnici restorana Liz i Nat Milner godinu dana pokušavali su naći način kako nastaviti poslovati, pri čemu su postupno otpuštali većinu zaposlenika koji za svoj posao ne dobivaju napojnice, uključujući kuhare. To je pak dovodilo do opadanja kvalitete usluga i gubitka gostiju.  

Slična stvar dogodila se i u drugim restoranima, pri čemu je jedno istraživanje njujorške udruge Hospitality Alliance u kolovozu pokazalo kako ih je tri četvrtine moralo smanjiti radno vrijeme zaposlenicima, više od trećine ukinulo je određena radna mjesta tijekom prošle godine, a polovica ih planira dati otkaz većem broju zaposlenih do kraja ove godine. 

"To je smrt za posao. Ne možete beskonačno povećavati cijenu jednog burgera ili zdjele tjestenine", izjavio je član udruge Andrew Rigie. 

Sindikalisti stoje iza svoje odluke 

Unatoč ovim negativnim pokazateljima, sindikalisti koji su se izborili za uvođenje minimalca od 15 dolara stoje iza svoje odluke te se i dalje zalažu za ukidanje sustava poslova čiji radnici ovise o napojnicama.

U tome imaju podršku guvernera savezne države New York Andrewa Cuoma.  

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara